22 april 2023: Parashuráma Jayantí

Parashuráma Jayantí wordt gevierd als de geboortedag van de zesde incarnatie van Heer Vishṇu. Het valt tijdens Shukla Paksha Tritíyá in de maand Vaishákha. Er wordt aangenomen dat Parashuráma werd geboren tijdens Pradosh Kála en dat daarom de dag waarop Tritíyá heerst tijdens Pradosh Kála wordt overwogen voor Parashuráma Jayantí- feesten. Het doel van de zesde incarnatie van Heer Vishṇu is om de last van de Aarde te verlichten door de zondige, destructieve en ongodsdienstige vorsten uit te roeien die haar hulpbronnen hebben geplunderd en hun plichten als koningen hebben verwaarloosd.

Volgens het hindoeïstische geloof leeft Parashuráma, in tegenstelling tot alle andere avatár’s, nog steeds op Aarde. Daarom wordt Parashuráma, in tegenstelling tot Ráma en Krishṇa, niet aanbeden. In Zuid- India, op de heilige plaats Pajáká bij Uupí, staat een grote tempel die Parashuráma herdenkt. Er zijn veel tempels aan de westkust van India die zijn gewijd aan Lord Parashuráma.

De Kalki Puráṇa stelt dat Parashuráma de krijgshaftige guru zal zijn van Shrí Kalki, de 10e en laatste Avatár van Heer Vishṇu. Het is niet de eerste keer dat de 6e Avatár van Heer Vishṇu een andere Avatár ontmoet. Volgens de Rámáyaṇa kwam Parashuráma naar de verlovingsceremonie van Sítá en Heer Ráma en ontmoette hij de 7e Avatár van Heer Vishṇu.