22 maart 2023: Nav Samvatsar – Hindú Nieuwjaar

Nieuwjaar wordt gevierd als een festival over de hele wereld. Ook de datum van het nieuwe jaar is op verschillende plaatsen in de wereld anders. Ook verschillen de nieuwjaarsvieringen van de diverse culturen van elkaar.

Op woensdag 22 maart start het nieuwe jaar voor de hindoes; we gaan het jaar 2080 in, genaamd Nal. Ook bij de hindoes heeft elk jaar een andere naam.
Op deze dag begint ook de 1ste Navrátri, de 9 avonden, waarbij Mátá Durgá, het vrouwelijke aspect van het goddelijke, de oerkracht van de natuur, bekend als Shakti, wordt vereerd. De laatste maand van het hindoejaar is phágun, waarin het phagwáfeest gevierd wordt. Dat viel in het vorige jaar, 2079, op 7 maart.

Vikram – Samvat:
De hindoejaartelling is gestart vanaf de bekroning van Koning Vikram in het jaar 57 v. Chr. in India. De hindoekalender bestaat al sinds de Veda’s werden geschreven; de cyclus van de maan is hierbij belangrijk.

De dag begint met de lokale zonsopkomst. Net als de christelijke kalender, kent de hindoekalender 12 maanden in een jaar en 7 dagen in de week. De nieuwe maand bij de hindoes begint op de dag na volle maan. 

In het Hindoeïsme wordt deze dag beschouwd als de meest gunstige dag van het jaar. Het hindoeïstische nieuwjaar wordt geassocieerd met de volgende historische/ mythologische feiten:
• vanaf de zonsopgang van deze dag begon Brahma met de schepping van het universum;
• keizer Vikramaditya vestigde op deze dag het koninkrijk;
• dit is de dag van de kroning van Shrí Rám;
• op deze dag beginnen de negen dagen van Shakti en Bhakti, d.w.z. deze is de eerste dag van Navrátri;
• op deze dag vond ook de kroning van Yudhishthira, de oudste broer van de Pándava’s, plaats.

Volgens de hindoe-astrologie zal ”Nal Samvatsar” Budh als koning hebben en Shukra als minister. Er zal op grote schaal vernietiging plaatsvinden door degenen die aan de macht zijn – kwaadaardige ministers en familieleden zullen misbruik maken van dwaze en ineffectieve heersers. Er zullen aardbevingen zijn en grootschalige vernietiging als gevolg van natuurrampen.

Stg. Organisatie Hindoe Media wenst een ieder Shubh Nayá Sál en Shubh Navrátri toe.

Bron: thedividendindia.com/Hindu-Blog