22 maart 2025: Earth Hour

Jaarlijks wordt “Earth Hour”   gehouden om aandacht te vragen voor de effecten van klimaatverandering.

‘Earth Hour’ (Het Uur der Aarde) is een internationaal evenement dat huishoudens en bedrijven oproept om de verlichting en andere elektrische apparaten in hun huis voor 1 uur te doven (tussen 20:30 en 21:30 uur). Door de elektriciteit uit te schakelen wordt er natuurlijk energie bespaard, maar ‘Earth Hour’ heeft vooral een symbolische functie.

Het evenement is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Het eerste ‘Earth Hour’ werd gehouden in Australië op 31 maart 2007. Tegenwoordig doen bijna alle landen van de wereld mee.

Dit jaar valt Earth Hour samen met Wereld waterdag op 22 maart!

Water is onmisbaar voor het leven, maar kan ook grote uitdagingen brengen—denk aan extreme droogte of overstromingen.

Water

We duiken in de watercyclus—van bron tot kraan—en ontdekken hoe oceanen, wetlands en rivieren ons leven beïnvloeden.

Vuur

Vuur symboliseert bedreigingen zoals waterverontreiniging, klimaatverandering en ontbossing, die kunnen leiden tot droogte en bosbranden.

Problemen met water komen in Suriname steeds vaker voor. Behalve door klimaatverandering worden deze ook veroorzaakt door goudwinning, ontbossing en huishoudelijk afval. Kwik bedreigt rivieren en ecosystemen, terwijl plastic zorgt voor verstoppingen en een gevaar vormt voor dieren. Wat kunnen we hieraan doen?

Water is onmisbaar en krachtig, maar ook kwetsbaar.

Ontdek meer over de reis van water en hoe we het kunnen beschermen door het Water & Vuur Festival te bezoeken op 22 maart bij het DSB-Hoofdkantoor!

Het festival begint om 16.00 uur, is gratis toegankelijk en registratie is niet nodig.

Meer info: www.earthhoursuriname.com

Earth Hour 2025: Water & Vuur Festival

MEER DAN 1 UUR HET LICHT UIT DOEN

Earth Hour is veel meer dan slechts een moment om het licht uit te doen. Het is een jaarlijks terugkerend moment van eenheid, waarin de wereld samenkomt om natuurverlies en de klimaatcrisis in de schijnwerpers te zetten. Dit wereldwijde initiatief inspireert miljoenen mensen om in actie te komen en te pleiten voor dringende veranderingen.

In Suriname vieren we al meer dan 15 jaar Earth Hour. Elk jaar richt WWF zich, met de steun van partners, de overheid en het bedrijfsleven, op een ander belangrijk thema. De focus ligt op de lokale realiteit en de uitdagingen die we als land ervaren. Door de jaren heen heeft Earth Hour niet alleen impact gehad op de dag zelf, maar ook in de weken, maanden en zelfs jaren daarna. Het opent deuren, brengt nieuwe samenwerkingen tot stand en motiveert zowel individuen als organisaties om duurzamere keuzes te maken.

Bronnen:

https://www.earthhoursuriname.com/thema

https://www.beleven.org/feest/earth_hour