Vasant Panchami & Saraswati Puja

Vasant Panchami, verwijst in India naar de volgende festivals: Shree Panchami (ons religieuze hindoe-festival van Saraswati Puja), Sufi Basant gevierd in Sufi heiligdommen, het lentefestival van Vasant Panchami gevierd in vele regio’s, het Basant Festival van Vliegers van de regio Punjab, naleving in Gurdwaras als een Sikh festival, de verjaardag van de Deo-zonnegod in Bihar en een oogstfeest. De festivals worden gevierd op de vijfde dag van de Magha maand.

Vasant en Holi
Vasant Panchami is de eerste van twee lente-thema festivals in onze hindoe-cultuur. Vasant Panchami initieert het voorjaarsfeest Holi. De periode van 40 dagen tussen Vasant Panchami en Holi komt overeen met de 40 dagen van boetedoening van Rati aan haar man, terwijl Kamadeva werd gestraft straf voor het beschadigen van het oog van Shiva met zijn liefdes pijlen. Tussen Vasant Panchami en Holi worden ook voorbereidingen getroffen voor een groot aantal verbrandingen met de beeltenis van de demoon Holika. Vanaf Vasant Panchami wordt op een openbare plaats gedurende de komende 40 dagen takjes en ander brandbaar materiaal verzameld die op de avond voor Holi aangestoken zullen worden. In Suriname wordt op Vasant Panchami op deze plek vandaag een ‘Rehr’ ki perh’ geplant. In plaatsen zoals de Balarama tempel in Baithain, India, start het vieren van Holi in de vorm van zingen en het gooien van kleursel al op Vasant Panchami en dit zal doorgaan gedurende het gehele Holi seizoen.

Saraswati Mata
Godin Saraswati is de godin van de studie, wijsheid, kennis, beeldende kunsten, verfijning, wetenschap en technologie. Vasant Panchami wordt door gelovigen als Saraswati’s verjaardag gevierd. Men aanbidt Saraswati Maa om verlichting te bereiken door middel van kennis en zich te ontdoen van lethargie, traagheid en onwetendheid.
Het verhaal van Saraswati Puja is gerelateerd aan de Brahma vaivarta Purana. Shri Krishna verleende Saraswati Maa een zegen dat ze ook zou worden aanbeden op Vasant Panchami. Na het aanbidden van Ganesh, Surya, Vishnu en Shiva, wordt Saraswati Maa aanbeden. Daarna wordt gekleurde poeder geworpen in de lucht. Dit gebeurt alleen op Vasant Panchami. In plaatsen zoals Uttar Pradesh zijn er speciale gebeden aan Saraswati Maa en zingt men religieuze verzen. Interessant is dat in Tamil Nadu en Zuid-India Saraswati wordt aanbeden op de negende dag van Navratri in de maand Ashwin.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *