25 mei: Wereld Schildklierdag

In 2008 werd 25 mei door de European Thyroid Association (ETA) uitgeroepen tot Wereldschildklierdag (WTD) en sinds 2010 wordt de dag aanbevolen door zusterverenigingen, de American Thyroid Association (ATA), de Latin Thyroid Association. (LATS) en de Asian Oceanic Thyroid Association (AOTA).

WTD benadrukt de toewijding van de endocriene gemeenschap – artsen, onderzoekers, leraren en verpleegkundigen – aan de schildklier en de ziekten ervan, en onderstreept de sterke en constante band tussen ons en onze patiënten.

De dag maakt deel uit van de International Thyroid Awareness Week, ondersteund door het wereldwijde, non-profit netwerk van patiëntenorganisaties bekend als Thyroid Federation International (TFI).

Op 25 mei 2024 is het voor de 17e keer ‘Wereld Schildklierdag’ (World Thyroid Day). Tijdens deze belangrijkste Dag en Week leggen we de nadruk op het vergroten van het bewustzijn onder het publiek over schildklierziekten en de noodzaak om de schildklier gezond te houden om een gezond leven te garanderen en extra aandacht vragen voor het belang van tijdige diagnose, behandeling en preventie, dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen en onze oudsten. burgers, die allemaal kwetsbaarder zijn voor risicofactoren voor schildklierziekten en schildklierdisfunctie.

Wat is een schildklier?

De schildklier vind je aan de voorkant van de hals. Hij zit direct boven het kuiltje in de hals en is een vlindervormig orgaan. Als de schildklier gezond is kun je hem nauwelijks zien of voelen. Bij het slikken beweegt hij met het strottenhoofd mee. De schildklier weegt tien tot twintig gram.

Hij bestaat uit twee kwabben die verbonden zijn door een smalle brug en heeft daardoor de vorm van een vlinder. De kwabben zijn opgebouwd uit kleine blaasjes, de zogenaamde follikels. De kwabben liggen links en rechts van de luchtpijp en zijn bij een volwassene ongeveer twee centimeter breed en vier centimeter hoog.

Wat doet de schildklier?

De schildklier maakt schildklierhormonen die een rol spelen in vrijwel alle lichaamsweefsels en organen. Deze hormonen zijn belangrijk voor de stofwisseling, voor de groei en de geestelijke ontwikkeling.

Baby’s en kinderen zijn voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling  afhankelijk van een juiste hoeveelheid beschikbare schildklierhormonen.

Als alles goed werkt, wordt er genoeg schildklierhormoon gemaakt. Daarmee heb je genoeg energie. Je hebt het warm genoeg als het koud is. Als het warm is, transpireer je. Je valt niet zomaar af of komt niet zomaar aan.

De schildklier beïnvloedt zaken zoals eetlust, opname van voeding, beweeglijkheid van de darm, verbranding van voedingsstoffen, temperatuurregulatie, hartslag, bloeddruk, concentratie, energie  geestelijke stabiliteit.

De effecten van schildklierhormonen op enkele organen:

Centraal zenuwstelsel: groei en ontwikkeling

Botten: groei en rijping

Hart en vaten: knijpkracht en hartslag

Lever: aanmaak suiker

Maag/darm: verhoogde opname en activiteit

Vetweefsel: afbraak vet

Spieren: eiwitafbraak

Ademhaling: verhoogde ademhaling

Stofwisseling: verhoging stofwisseling

Bron: www.thyroid.org

https://schildklier.nl