25 redenen waarom Yoga gezond is

Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn de basis voor een gelukkig leven. Daarom is het belangrijk om eens te kijken naar de gezondheidsvoordelen van Yoga. Waarom is Yoga gezond?

25 redenen waarom Yoga gezond is

 1. Vergroot je flexibiliteit

Een van de meest bekende voordelen van Yoga is dat het je flexibiliteit vergroot. Door het regelmatig stretchen van de spieren worden je spieren flexibeler. Je lichaam wordt hierdoor beweeglijker en vitaler. De kans op blessures is hierdoor kleiner en er is meer ruimte in het lichaam.

 

 1. Versterkt je spieren

Afhankelijk van welke soort Yoga je doet, helpt Yoga om je spieren te versterken. Sommige houdingen hou je minuten lang vast en dit versterkt je spieren.

Je lichaam is je tempel; het voertuig waarmee je op de wereld rondloopt. Een sterk en flexibel lichaam is belangrijk om het beste uit jezelf te halen.

 

 1. Verbetert je lichaamshouding

Door onze manier van leven hebben we vaak een slechte lichaamshouding. We zitten veel en vaak ineengezakt. Dit is over het algemeen heel slecht voor onze lichaamshouding.Yoga helpt je om je bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding hiermee te verbeteren.

 

 1. Helpt je beter slapen

Als je een druk leven hebt is het soms lastig om de ‘uit-knop’ te vinden. Drukke dagen zorgen ervoor dat je gedachten in bed door blijven ratelen. Je komt moeilijker in slaap en de slaap die je krijgt is van mindere kwaliteit.Yoga helpt je om je zintuigen en en gedachten tot rust te brengen. Hierdoor kan je jezelf beter kalmeren en dingen loslaten. Dit helpt je om beter en dieper te slapen.

 

 1. Versterkt je botten

Dat Yoga gezond is omdat het je spieren flexibeler en sterker maakt wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat het zelfs je botten sterker maakt? Het langer vasthouden van houdingen zorgt ervoor dat je botten versterkt worden en dat je minder kans hebt op bijvoorbeeld osteoporose.

 

 1. Verbetert je bloedcirculatie

De grote variatie aan houdingen die je bij Yoga doet, helpen je om de bloedcirculatie te verbeteren. Niet alleen doordat je je inspant, maar ook door de aard van de houdingen.Houdingen met de benen in de lucht helpen bijvoorbeeld om de bloedstroom in de benen te verbeteren. Erg fijn als je bijvoorbeeld vaak last hebt van zware en vermoeide benen en gezwollen voeten. Gedraaide houdingen geven de organen in de torso een lichte massage wat de bloedcirculatie in de organen stimuleert. Zo zijn er nog een aantal manieren waarop de Yoga gezond is voor het verbeteren van je bloedcirculatie.

 1. Verbetert je zuurstofopname

Een van de belangrijkste elementen van Yoga is de ademhaling. Door op een andere manier te ademen en de volledige capaciteit van je longen te benutten, neem je meer zuurstof op in je lichaam.

Je lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen functioneren, dus wanneer je een betere en efficiëntere zuurstofopname hebt, is dit goed voor je lichaam om tal van redenen.Een van de meest voor de hand liggende redenen is je energieniveau. Cellen hebben zuurstof nodig om energie in je lichaam aan te maken.Als je meer zuurstof in je lichaam hebt, krijg je simpel gezegd dus ook meer energie tot je beschikking.

Bovendien zorgen de verschillende pranayama en retentieoefeningen ervoor dat je zuurstofopname efficiënter wordt.

 

 1. Verbetert je CO2 afscheiding

Terwijl je lichaam zuurstof wil opnemen, moet het CO2 weer afscheiden. CO2 is als het ware een afvalproduct van je lichaam en moet zo efficiënt mogelijk het lichaam uit kunnen komen.

Wanneer je bijvoorbeeld te snel adem haalt, hebben je longen niet genoeg tijd om zuurstof op te nemen en CO2 af te scheiden. Gevolg is dat er een te hoge CO2 waarde in je bloed aanwezig is.

Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan. De Yoga ademhaling helpt je om dit proces goed in balans te krijgen.

 

 1. Helpt je om afvalstoffen af te scheiden

Ooit wel eens van detoxen gehoord? Detoxen is eigenlijk ontgiften. Door onze manier van leven houden we vaak te veel afvalstoffen in het lichaam vast. Over de jaren heen kan dit voor veel complicaties zorgen.

Eens in de zoveel tijd detoxen kan daarom een goed idee zijn. Met name gedraaide houdingen helpen je bij dit detox-proces.

De organen krijgen een massage waardoor opgehoopte afvalstoffen vrij worden gemaakt en het lichaam kunnen verlaten.

 

 1. Verlaagt je bloeddruk

Tegenwoordig hebben er redelijk wat mensen te maken met een te hoge bloeddruk. Vaak is dit wederom een gevolg van de levensstijl die we hebben.

Yoga kan helpen om de bloeddruk weer omlaag te brengen. Vooral ontspanningsoefeningen zoals savasana en meditatie kunnen hierbij helpen.

Ook ruimte maken in het lichaam door verschillende houdingen kan er voor zorgen dat de bloeddruk lager wordt.

 

 1. Helpt je om oud zeer te verwerken

Wanneer er iets heftigs in ons leven gebeurd, stoppen we dit het liefste zo snel mogelijk weg. We verwerken het niet echt, waardoor het onbewust op de achtergrond aan ons blijft vreten.

Dit kan leiden tot diverse klachten. Denk aan bepaalde spanningen in het lichaam, emotionele blokkades, minder energie en bepaalde gebieden in het lichaam die minder goed functioneren.

Je lichaam en geest zijn direct met elkaar verbonden. Verschillende meditaties, ontspanningsoefeningen en fysieke houdingen kunnen je gezamenlijk helpen bij het verwerken van dit oude zeer.

 

 1. Helpt je met de basis van een gezonde levensstijl

Vaak wil je gezonder gaan leven door direct ontzettend veel dingen tegelijk te veranderen. Sporten, dieet, Yoga, mediteren, vaker naar buiten etc.

Maar door zoveel tegelijk te willen, heb je vaak een gebrek aan focus waardoor je vaak terug zal vallen in je oude gewoontes.

Een van de redenen waarom Yoga gezond is, is onder andere omdat het je helpt om een basis te leggen voor andere gezonde gewoontes.

Je zal merken dat wanneer je focust op het doen van Yoga, dat andere gezonde gewoontes vaak al bijna automatisch zullen gaan, doordat je bewuster leeft.

 

 1. Verbetert je focus

Door zoveel mogelijk in het moment te zijn en bewust te ademen is je aandacht altijd in het hier en nu. Hierdoor dwaalt je aandacht niet vaak af maar ben je juist in staat om je te focussen op het ding waar je mee bezig bent.

 

 1. Verbetert je balans

Hoewel de balanshoudingen in Yoga je helpen om te focussen en je evenwicht te trainen, is Yoga daarnaast gezond omdat het helpt om balans in je leven te creëren.

Balans is uiteindelijk de sleutel naar een gelukkig leven. Weten wanneer je rust moet nemen en wanneer je door kunt zetten.

 

 1. Helpt je ontspannen

Binnen de Yoga, meditatie en Mindfulness kom je ontzettend veel ontspanningsoefeningen tegen. Deze oefeningen helpt je onder andere om minder stress te ervaren.

Je leert je lichaam hier eigenlijk mee schakelen tussen inspanning en ontspanning.

 

 1. Reset je zenuwstelsel

De mate waarin jij je ontspannen en relaxed voelt, wordt door een groot gedeelte geregeld door je zenuwstelsel. Ontspanning is fijn, maar je lichaam moet zich ook kunnen inspannen.

Wanneer je heel erg gestresst bent, of juist helemaal niet vooruit te branden bent, betekent dit dat je zenuwstelsel voor een gedeelte in de war is. Het kan niet goed meer schakelen tussen inspanning en ontspanning.

Een van de redenen waarom Yoga gezond is, is omdat het je helpt om je zenuwstelsel weer te resetten en hier meer controle over te krijgen.

Hierdoor kan je goed schakelen tussen inspanning en ontspanning wanneer dat nodig is.

 

 1. Maakt je rug sterker

Veel mensen hebben te maken met fysieke klachten, waarbij rugklachten een van de belangrijkste is. Binnen de Yoga zijn er zes verschillende typen houdingen:

 1. Vooroverbuigingen
 2. Achteroverbuigingen
 3. Extensies
 4. Gedraaide houdingen
 5. Inversies
 6. Laterale houdingen

Al deze houdingen helpen stuk voor stuk op een bepaalde manier om je rug sterker, flexibeler en vitaler te maken.

 

 1. Helpt je om beter voor jezelf te zorgen

Zoals Hierboven al aangegeven is je lichaam het voertuig waarmee je op deze aarde rond loopt.

Hoe beter je het voertuig leert besturen, hoe beter je in de richting van je doelen kunt gaan. Yoga helpt je om dit te realiseren.

Als er bepaalde mankementen zijn, wil je die zo snel mogelijk oplossen. Maar nog beter is het voorkomen van deze mankementen.

Door Yoga hou je je lichaam en geest gezond zodat je met zoveel mogelijk energie achter je doelen aan kunt gaan. Yoga helpt je dus om meer bewustzijn over de gezondheid van je lichaam en geest te krijgen en deze vervolgens zo gezond mogelijk te houden.

 

 1. Helpt je om ruimte te maken in je lichaam

Een van de redenen waarom Yoga gezond is, is omdat het je helpt om ruimte te maken op gebieden waar je voorheen misschien spanning vast hield of blokkades aanwezig waren.

Blokkades en spanningen zorgen ervoor dat energie niet goed door het lichaam kan stromen. De ruimte die je maakt door het doen van Yoga helpt je dus om je lichaam beter en efficiënter te benutten.

 

 1. Maakt je energieker

Een van de grote voordelen die met Yoga  te maken heeft is dat je veel meer energie heb. Het lichaam is fitter en gezonder.

Daarnaast consumeren stress, zorgen en piekeren ontzettend veel van je energie. Hierdoor voel je je snel futloos.

Maar wanneer je door middel van Yoga, meditatie en Mindfulness jezelf minder gestresst maakt, zorgt dit ervoor dat er meer energie overblijft voor belangrijke dingen.

 

     21. Verbetert je spijsvertering

Yoga bevordert de spijsvertering op verschillende manieren. Onder andere door de houdingen. Hierdoor worden de organen gestimuleerd en functioneren ze beter.

Maar ook je zenuwstelsel speelt een rol. Wanneer je gestresst bent, is je lichaam in ‘survival-modus’.

Wanneer dit het geval is, geeft je lichaam minder aandacht aan processen zoals de spijsvertering, herstel en je gelukkig voelen.

Waarom zou je lichaam zich hier druk om maken als het denkt dat het in een levensbedreigende situatie is?

Door jezelf tot rust te brengen en aan je zenuwstelsel te laten

Door jezelf tot rust te brengen en aan je zenuwstelsel te laten weten dat er niets is om je druk over te maken, schakelt je systeem over naar ontspanningsmodus. In deze modus kan het dingen zoals je spijsvertering weer goed laten verlopen.

 

 1. Verhoogt je zelfwaardering

We maken ons vaak druk over wat de rest van de wereld van ons vindt. Dit is ongezond, want het zorgt vaak voor de nodige stress.

Een andere reden waarom Yoga gezond is, is omdat het helpt om je zelfwaardering te vergroten. Jij bent goed genoeg, en het maakt niet uit wat de rest van de wereld van je vindt.

Be yourself, because everyone else is already taken.

 

 1. Kan pijn verminderen

Of het nu rugklachten, nekklachten, gewrichtspijn of wellicht een zwaardere aandoening zoals reuma is, Yoga kan in veel gevallen helpen om de pijn te verlichten. Daarbij moet je wel goed nadenken over welke vorm van Yoga je gaat beoefenen.

Niet iedere Yogavorm is geschikt bij alle klachten. Experimenteer dus vooral met het type Yoga dat je volgt en kijk welk effect het heeft op de klachten die je ervaart. Een klein beetje onderzoek via Google kan je al in de goede richting helpen.

 

 1. Verhoogt je veerkracht

Het doet er niet toe hoe vaak je valt. Wat belangrijk is, is hoe vaak je weer opstaat. Yoga verhoogt je bewustzijn. Dit kan je in veel gevallen helpen om sterker terug te komen uit moeilijke situaties.

In plaats van je uit het veld te laten slaan, weet je dat je een bepaalde kracht, rust en veerkracht hebt om hier weer sterker uit te komen.

Dit leer je op je mat en tijdens de meditaties wanneer je jezelf af en toe bewust confronteert met angsten en uitdagingen.

 

 1. Helpt je om je medicijngebruik te verminderen

Wanneer we bepaalde klachten ervaren, gaan we vaak naar de dokter en krijgen we hiervoor een pilletje.

Dit pilletje onderdrukt te symptomen zodat we hier geen last meer van hebben. Maar het neemt de oorzaak van de klachten vaak niet weg.

De oorzaak ligt vaak dieper en is in veel gevallen terug te leiden naar je levensstijl.

Yoga is een bepaalde manier van leven en helpt je om bewuster te worden van de levensstijl die je hebt en de gevolgen daarvan.

Vaak kun je met een aantal aanpassingen je medicijngebruik verminderen of zelfs helemaal stoppen. Overleg dit natuurlijk wel altijd met je arts!

Ben je enthousiast geworden en wil je beginnen met Yoga?

Zoals je hebt kunnen lezen is Yoga gezond om tal van verschillende redenen. Er zijn er vast nog veel meer te bedenken.

Bron: https://www.happywithyoga.com/yoga/is-yoga-gezond/ 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *