27 maart: Internationale Theaterdag

Theater. Dat is, zullen we maar zeggen, een film die je niet op pauze kunt zetten, niet mee naar huis kunt nemen en niet terug kunt spoelen als je iets niet begrijpt. Je moet er voor naar een theater, op bepaalde tijden. Het kost vaak veel meer geld en is vaak vooral voor de elite interessant.

De Internationale Theaterdag is een jaarlijks terugkerende dag en valt dit jaar op 27 maart. Overal ter wereld organiseert het International Theatre Institute activiteiten en ondernemen ook lokale theatergroepen tal van activiteiten.

In Nederland neemt het Theater Instituut Nederland de coordinatie voor zijn rekening. Judi Dench, bekend als M, de baas van James Bond 007 schreef de onderstaande boodschap over Internationale Theaterdag.

“Theater is een bron van ontspanning en inspiratie omdat het de mogelijkheid bezit volkeren en culturen van over heel de wereld met elkaar in contact te brengen. Het is zelfs meer dan dat, omdat het ook de mogelijkheid tot vorming en informatie aanreikt.

Theater wordt overal in de wereld gespeeld en niet enkel in de traditionele theatersteden: voorstellingen kunnen worden georganiseerd in een Afrikaans dorpje, aan de voet van een berg in Armenie, op een heel klein eilandje in de Stille Zuidzee. Theater heeft slechts een speelruimte en een publiek nodig. Theater heeft de eigenschap ons te doen lachen, ons te laten wenen, maar het kan ons ook doen nadenken en handelen.

Theater is het resultaat van groepswerk. De acteurs zien we, maar achter hen zitten nog veel evenzo belangrijke mensen, die met hun specifieke capaciteiten maken dat de voorstelling er staat. Ook zij verdienen te delen in het succes en de roem.

27 maart is de officiele datum voor de Internationale Theaterdag. Iedere dag zou echter op diverse manieren moeten beschouwd worden als een Theaterdag, want ieder van ons draagt de verantwoordelijkheid voor het levendig houden van deze traditie ter ontspanning, opvoeding en ontwikkeling van kijkers zonder dewelke wij niet kunnen blijven bestaan”

Bron: http://www.iday.nl/theaterdag/