29 april 2023: Sítá Navami

Sítá Navami is een belangrijke hindoefeest ter ere van de geboorte van Sítá, de  gemalin van Shrí Ram. Dit feest wordt gevierd op de negende dag (navami) van de shukla paksha (wassende maanperiode) in de hindoemaand vaishakha, die dit jaar op 29 april valt.

Sítá was de gemalin van Shrí Rám. Zij werd “geboren” als dochter van koning Janak van Mithilá die bezig was een veld te ploegen voor een yajnya. Hij vond een baby van het vrouwelijk geslacht in een gouden kistje die onder de aarde lag. Hij geloofde dat ze een goddelijk geschenk aan hem was en accepteerde haar als zijn dochter. Omdat Sítá uit de aarde is voortgekomen, wordt een ploeg op Sítá Navamí aanbeden. Zij wordt ook Jánakí (dochter van Janak) genoemd.

Sítá is een belangrijke figuur in de Rámáyaṇa, een van de heilige boeken van het hindoeïsme. Zij wordt beschouwd als een ideale echtgenote van Shrí Rám, is het toonbeeld van deugdzaamheid en was trouw aan haar man, ondanks alle hindernissen in haar leven.

Dit feest is naast de viering van haar geboorte, dus ook een herinnering aan haar deugden. Het symboliseert de essentie van de relatie tussen man en vrouw en de deugden van liefde, loyaliteit en toewijding. Het herinnert ons eraan dat het huwelijk niet alleen een wettelijke en sociale verplichting is, maar ook een spirituele verbinding tussen twee mensen die gebaseerd is op liefde en trouw. De relatie tussen Sítá en Shrí Rám moet dus dienen als een inspiratiebron voor toewijding en trouw in het huwelijk.

Op deze dag eren hindoes Sítá door middel van gebeden, pujá’s en het zingen van bhajan’s. Sommige hindoes in India nemen een bad in de rivier Ganges en geven donaties aan armen en behoeftigen als onderdeel van hun rituele reiniging en liefdadigheid.

 Bron: diverse