29 januari: Wereld Lepradag

Elk jaar wordt op de laatste zondag in januari Wereld Lepradag herdacht. Dit jaar valt dit op 29 januari.

Het doel van deze dag is om bewustzijn te vergroten over lepra, stigma en discriminatie te verminderen, en vroegtijdige opsporing en behandeling te bevorderen. Elk jaar heeft deze dag een specifiek thema dat een bepaald aspect van lepra benadrukt nl. preventie, behandeling of bewustwording.

Het thema voor Wereld Lepradag 2024 is “Versla Lepra”.     

Lepra wordt ook wel de ziekte van Hansen genoemd, naar de Noorse arts Armauer Hansen. Hij was degene die in 1873 de bacterie ontdekte die lepra veroorzaakt: Mycobacterium leprae.

Verschijnselen

De eerste verschijnselen van lepra zijn vaak één of meer vlekken op de huid waarin de patiënt geen gevoel meer heeft. Ook verdikte oorlelletjes of een doof gevoel in handen of voeten kunnen aanwijzingen zijn dat iemand aan lepra lijdt. Hoe langer iemand lepra heeft en niet op tijd laat behandelen, hoe meer zenuwen er defect kunnen raken. De functie die de zenuwen heeft – het overbrengen van signalen vanuit de huid naar de hersenen en vanuit de hersenen naar de spieren – wordt verstoord, waardoor er verlammingen ontstaan en verlies van gevoel. Aan de gevoelloze handen en voeten wordt geen pijn meer gevoeld, waardoor de patiënt niet gewaarschuwd wordt voor scherpe of hete voorwerpen. Vervolgens ontstaan er wonden, infecties en weefselverlies. Vingers en tenen worden korter en botten worden onherstelbaar beschadigd. Daarom moeten patiënten zo snel mogelijk behandeld worden, omdat de gevolgen anders onherstelbaar kunnen zijn.Sommige leprapatiënten zijn blind, doordat het hoornvlies in hun ogen ongevoelig is geworden, of door verlammingen hun ooglid niet goed meer kunnen sluiten en de ogen onherstelbaar beschadigd raken.

Is lepra besmettelijk?

Ja, lepra kan worden doorgegeven door de lucht, via hoesten en niezen. Mensen kunnen lepra krijgen als ze verzwakt zijn (door armoede, eenzijdig voedsel, slechte hygiënische omstandigheden) en (langdurig) in de nabijheid zijn van iemand met lepra. De incubatietijd van lepra is lang; het kan 5 tot 20 jaar duren voordat ontdekt wordt dat iemand lepra heeft. In de tussentijd kunnen anderen in de omgeving ook besmet worden. Nadat een leprapatiënt een paar dagen medicijnen heeft gebruikt is hij niet langer besmettelijk.

Is lepra te genezen?

Ja! Lepra is volledig te genezen met Multidrug Therapy (MDT), een krachtige combinatie van de medicijnen. De duur van de behandeling varieert van 6 maanden tot 2 jaar, afhankelijk van hoe ziek de patiënt is. Als de medicijnen worden geslikt, worden de bacteriën gedood en houdt de verspreiding van de ziekte op. Maar reeds ontstane verminkingen kunnen niet genezen.

Dus voorkom onherstelbare schade en laat u op tijd behandelen!                                   

Elk vlek is een onderzoek waard!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *