29 oktober 2024: Wereld Áyurveda Dag

Wereld Áyurveda Dag wordt gevierd op Dhanvantari Jayanti, de 13e dag van de donkere veertien dagen in Ashwin. Deze dag valt meestal in oktober of november. Volgens een mythologie heeft de godheid van de gezondheid, Dhanvantari, de Áyurveda aan de mensheid geschonken om zich zo gezond mogelijk te kunnen voortplanten en de continuïteit van de mensheid op de aarde te garanderen.

De Áyurveda is een up-Veda van de Atharvaveda, een van de 4 Veda’s van het Hinduisme (Rigveda, Samaveda, Yayurveda en Atharvaveda).

De Áyurveda is ruim drie duizend jaar geleden in het Sanskrit vastgelegd door de scholen van Sushrutá en Cáraka.

De Indiase overheid heeft Ayurveda Dag in 2016 officieel uitgeroepen om Áyurveda te promoten als een traditioneel geneeskundig systeem.

Het thema voor Áyurveda Dag 2024 is Ayurveda innovation for Global Health”.

Logo Áyurveda Dag

Het logo voor Áyurveda Dag heeft de volgende elementen.

  1. Het silhouet van heer Dhanvantari in het midden van het logo vertegenwoordigt de heer van de geneeskunde.
  2. De vijf bloemblaadjes in het logo symboliseren Panca Mahábhuta en de drie cirkels eronder symboliseren Váta, Pitta en Kapha, de fundamentele principes van Áyurveda.
  3. Een ovaal blad dat de elementen omcirkelt, beeldt de essentie van genezing door de natuur uit op basis van deze fundamentele principes.

Wat houdt Áyurveda in?

Áyurveda is een Vedische Geneeswijze met een traditie van duizenden jaren. Áyur betekent leven en Veda wil zeggen kennis. Áyurveda is kennis over het leven in de ruimste zin van het woord. De essentie van Áyurveda berust op de leer der vijf elementen: ether, lucht, vuur, water, en aarde. De gehele schepping: het universum, het lichaam en zelfs het innerlijk leven, zijn onderhevig aan het principe van de vijf elementen.

Áyurveda is een gezondheidssysteem dat door de eeuwen heen altijd in stand is gebleven.

Vele stromingen van huidige alternatieve geneeswijzen vinden hun oorsprong in de Áyurveda. Niet alleen in de alternatieve geneeskunst, maar ook bij de huidige reguliere geneeskunde vindt men sporen van Áyurveda terug.

Voor de Áyurvedische behandeling maakt men gebruik van kruiden, mineralen en voeding. Daarnaast staan yoga-technieken voor bewustzijnsontwikkeling en Vedische astrologie, jyotish geheten, in relatie met Áyurveda.

Áyurveda beperkt zich niet tot het genezen van ziekten, doch richt zich vooral op het behoud van de fysieke, mentale en sociale gezondheid van ieder individu.

Wat is nu eigenlijk gezondheid?

Er kan gezegd worden dat gezondheid de afwezigheid van ziekte is, maar Áyurveda geeft hiervoor een veel uitgebreidere definitie.                                                              Bij de Wereld Gezondheidsorganisatie heeft men kennis genomen van Áyurveda en heeft men het standpunt overgenomen dat niet alleen de afwezigheid van ziekte, maar ook het zich welbevinden van de mens van groot belang is.

Áyurveda geeft de volgende definitie van gezondheid:

  1. Váta, pitta en kapha (lichaamsconstitutie) moeten in evenwicht zijn;
  2. Agni (spijsverteringsvuur) moet in evenwicht zijn;
  3. De dhátu’’s (lichaamskernweefsels) mogen niet in te hoge of te lage mate aanwezig zijn;
  4. Mala’s (ontlasting, urine en transpiratie) moeten in balans zijn;
  5. Men moet zich gelukkig voelen.

De uiteindelijke functie van Áyurveda is het individu in staat te stellen de hoogste toestand van verlichting te bereiken, de toestand van volkomen evenwicht in alle aspecten van het leven.

De diagnosestelling

De essentie van Áyurveda weerspiegelt zich in de leer van de drie dosha’s, de z.g.

Tridosha-leer. De drie dosha’s, váta, pitta en kapha genoemd, zijn de basis componenten van onze lichamelijke constitutie, die het functioneren van het gehele organisme bepalen.

Váta is het bewegingsprincipe en is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsmechanismen in ons lichaam; pitta is het stofwisselingsprincipe en regelt de spijsvertering, de stofwisseling en de lichaamstemperatuur; kapha is het structuurprincipe en geeft stevigheid en stabiliteit  en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. ‘

Voor een normaal en gezond functioneren van alle organen en een evenwichtige heldere geest is het nodig, dat deze dosha’s in evenwicht zijn. Ziekten ontstaan als een dosha uit balans is. Dit kan gebeuren door verschillende omstandigheden z.a: ons eigen denken en handelen (leef- en eetgewoonten, gedrag), jaargetijde, klimaat etc’.                                                                           Op basis van deze dosha’s kunnen we 7 categorieën personen, de z.g. constitutie-typen, onderscheiden: váta, pitta, kapha, váta-pitta, pitta-kapha, váta-kapha, váta-pitta-kapha.

De bepaling van iemands dosha gebeurt meestal middels een vragenlijst en door het

voelen van de pols, de z.g. polsdiagnose’, kijken naar de oegen, huid, tong etc.

Bron: diverse