29 oktober: Wereld Psoriasis Dag

Jaarlijks op 29 oktober is het ‘Wereld Psoriasis Dag’ (‘World Psoriasis Day’), een initiatief van IFPA (International Federation of Psoriasis Associations).

Psoriasis is een van de meest voorkomende chronische huidziekten. Het woord psoriasis (met de klemtoon op de eerste ‘i’) is afgeleid van het Griekse woord ‘psore’, dat ‘schub’ betekent. Onderzoekers schatten in dat ongeveer 3% van de wereldbevolking lijdt aan psoriasis. De meeste mensen leren leven met dagelijks pijn, jeuk en bloedingen die de ontstekende huid veroorzaken. Naast de lichamelijke klachten moet niet onderschat worden hoe groot de psychische belasting is in al zijn vormen. Vooral schaamte en onzekerheid en de constante angst voor afwijzing maken de ziekte geestelijk belastend. Psoriasis is niet besmettelijk, maar cosmetisch zeer storend voor een patiënt.

 

Wat is psoriasis precies?

Psoriasis wordt veroorzaakt door een versnelde groei van de opperhuid. De versnelde groei zorgt meestal voor rooie plekken op het lichaam en witte schilfering van de huid. De schilfering veroorzaakt vaak ernstige jeuk klachten wat als reactie leidt tot krabbelen met bloedingen en ontstekingen tot gevolg. Het is niet bekend hoe deze versnelde huidgroei ontstaat. Dit maakt het vinden van een effectief medicijn niet makkelijker. Er is wel aangetoond dat er een erfelijke aanleg voor psoriasis bestaat.

 

Vormen van psoriasis

De bekendste vorm van psoriasis is psoriasis vulgaris. Vulgaris bestaat uit scherp begrensde plekken van de huis met een rode ondergrond voorzien van witte schilfers. Vulgaris komt het meest voor op de ellebogen, knieën en op de onderrug. Minder vaak bestaat de psoriasis uit kleine druppelvormige plekjes over het hele lichaam, psoriasis guttata genoemd. Andere plekken waar psoriasis voor kan komen zijn het behaarde hoofd en de nagels. Natuurlijk kan de vorm en het voorkomen per persoon verschillend zijn.

 

Psoriasis artritis

Psoriasis kan samengaan met psoriasis artritis (arthropathica), dit leidt tot ontstekingen van de gewrichten. Gewrichten voelen warm aan en kunnen rood, gezwollen en/of pijnlijk zijn.

Bron: huidzorgen.nl e.a.