De Internationale Dag van het Hart

Hart- en vaatziekten zijn nummer één doodsoorzaak in de wereld (ook in Suriname), met 17,2 miljoen slachtoffers per jaar. Daarom heeft de World Heart Foundation de “Internationale Dag van het Hart” of “Wereld Hartdag” in het leven geroepen om mensen in te lichten over de gevaren van hartziekten. 

Het thema van Wereld Hartdag 2022 is ‘USE HEART FOR EVERY HEART’ (‘GEBRUIK HART VOOR ELK HART’). De World Heart Federation heeft deze dag in het leven geroepen om het bewustzijn over hart- en vaatziekten (HVZ) te vergroten.

Wat is een hartaanval?

Een hartaanval of hartinfarct presenteert zich plotseling, meestal zonder voortekenen. Toch gaat er een lang proces aan vooraf. Gedurende het leven ontstaan er vernauwingen en verhardingen in de slagaders. Dit proces heet aderverkalking. Meestal merk je niets van die vernauwingen. Dit kan ook ontstaan in de slagaders om het hart, de kransslagaders. Als gevolg van slagaderverkalking verzwakt de binnenbekleding van de vaatwand. Het bloed reageert hierop door bloedpropjes te vormen. Deze kunnen vervolgens op een andere plek in de kransslagader blijven steken. Als zo’n bloedvat helemaal is afgesloten door een bloedpropje, is er sprake van een hartinfarct. De hartspier krijgt dan onvoldoende zuurstof en sterft af en er ontstaat een litteken. De pompkracht van de hartspier kan daardoor minder optimaal zijn. Soms worden de klachten van een hartaanval direct herkend, maar soms is het veel lastiger.

Klachten
Beklemmende of drukkende pijn op de borst die uitstraalt naar de armen, hals, kaak, rug of maagstreek, soms gecombineerd met zweten, misselijkheid en braken. De klachten verschillen per persoon. Ze kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan.  

Risicofactoren
Het risico om een hartinfarct te krijgen wordt vergroot door roken, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, overgewicht, suikerziekte, het voorkomen van hart- en vaatziekten in de naaste familie, overmatig alcoholgebruik en langdurige stress.

Behandeling
Wanneer een hartaanval optreedt, kan deze behandeld worden door middel van dotter- en stentbehandeling of bypassoperatie. Dit zorgt ervoor dat het hart weer volledig van zuurstof kan worden voorzien. Hoe eerder de hartspier weer voorzien wordt van bloed, hoe kleiner de schade. Hiernaast wordt het hart ondersteund door middel van medicatie.

Voorkomen
Om de kans op een hartinfarct drastisch te verkleinen, is een leefstijlverandering van essentieel belang. Dus u moet:
– meer bewegen: het liefst elke dag een half uur
– stoppen met roken en alcoholgebruik
– gezonde voeding nuttigen: meer groente en fruit, en minder vet
– de bloeddruk, het suiker- en cholesterolgehalte, en gewicht onder controle houden.