3 maart: Internationale Dag van het Gehoor

‘World Hearing Day’ (Internationale Dag van het Gehoor) wordt elk jaar op 3 maart gehouden om mensen bewust te maken van het voorkomen van doofheid en gehoorverlies en om gehoor- en gehoorzorg over de hele wereld te promoten. De WHO bepaalt elk jaar het thema en ontwikkelt evidence-based advocacy-materiaal, zoals onder meer brochures, flyers, posters, banners, infographics en presentaties. Deze materialen worden gedeeld met partners in de overheid en het maatschappelijk middenveld over de hele wereld, evenals met regionale en landelijke kantoren van de WHO. Op het hoofdkantoor in Genève organiseert de WHO jaarlijks een evenement voor Internationale Dag van het Gehoor. In de afgelopen jaren hebben steeds meer lidstaten en andere partneragentschappen zich bij deze activiteit aangesloten door in hun land een reeks activiteiten en evenementen te organiseren. De WHO nodigt alle belanghebbenden uit om zich bij dit wereldwijde initiatief aan te sluiten.

Het thema van de Internationale Dag van het Gehoor 2021 is
Hearing care for ALL!
Screen. Rehabilitate. Communicate

World Hearing Day 2021 en het Wereldrapport over Gehoor presenteren een wereldwijde oproep tot actie om gehoorverlies en ooraandoeningen gedurende de hele levensloop aan te pakken.

De belangrijkste boodschappen van Internationale Dag van het Gehoor 2021 zijn:

Beleidsmakers

  • Het aantal mensen met niet-geadresseerd gehoorverlies en ooraandoeningen is onaanvaardbaar.
  • Er is tijdige actie nodig om gehoorverlies gedurende de levensloop te voorkomen en aan te pakken.
  • Investeren in kosteneffectieve interventies komt ten goede aan mensen met gehoorverlies en levert financiële voordelen op voor de samenleving.
  • Integreer persoonsgerichte oor- en hoorzorg binnen nationale gezondheidsplannen voor universele gezondheidsdekking.

Algemeen publiek

  • Een goed gehoor en communicatie zijn belangrijk in alle levensfasen
  • Gehoorverlies (en aanverwante ooraandoeningen) kan worden voorkomen door preventieve maatregelen zoals: bescherming tegen harde geluiden; goede oorzorg en immunisatie.
  • Gehoorverlies (en gerelateerde ooraandoeningen) kan worden aangepakt wanneer het tijdig wordt vastgesteld en de juiste zorg wordt gezocht
  • Mensen die risico lopen op gehoorverlies, moeten hun gehoor regelmatig controleren
  • Mensen met gehoorverlies (of gerelateerde ooraandoeningen) moeten zorg zoeken bij een zorgverlener

We hopen dat Internationale Dag van het Gehoor 2021 een enorme oproep tot actie zal zijn. Alle sectoren kunnen hun leiderschap tonen door van het evenement van dit jaar het grootste evenement te maken dat het land ooit heeft gezien.

Bron: World Health Organization (WHO)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *