3 mei: Internationale Dag van de Persvrijheid

Vandaag 3 mei, is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Het is een dag waarop we stilstaan bij het belang van een vrije en onafhankelijke pers en de verdediging van journalisten die hun leven riskeren om ons van informatie te voorzien.

Deze dag werd voor het eerst gevierd in 1993, toen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloot om 3 mei uit te roepen tot Werelddag van de Persvrijheid. Het doel van deze dag is om aandacht te vragen voor de persvrijheid en om te benadrukken dat journalisten moeten kunnen werken zonder angst voor represailles, vervolging of censuur.

Helaas is persvrijheid nog steeds geen vanzelfsprekendheid in veel delen van de wereld. Journalisten die kritische berichten publiceren worden bedreigd, gevangengezet of zelfs vermoord. Dit geldt niet alleen voor journalisten in landen waar persvrijheid geen traditie heeft, maar ook voor journalisten in westerse landen waar de persvrijheid onder druk staat.

Een voorbeeld hiervan is de recente zaak rondom Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks. Assange is al jarenlang het doelwit van vervolging door de Amerikaanse regering vanwege zijn publicaties van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Assange zit momenteel vast in een gevangenis in Londen en de Amerikaanse regering probeert hem uitgeleverd te krijgen om hem in de VS te berechten. Dit zou een gevaarlijk precedent scheppen voor de persvrijheid en het recht op vrije meningsuiting.

Het is daarom belangrijk dat we ons blijven inzetten voor persvrijheid en dat we journalisten steunen die hun werk doen onder moeilijke omstandigheden. Dit kan door het lezen van onafhankelijke media, het steunen van organisaties die opkomen voor persvrijheid en door politieke druk uit te oefenen op regeringen die de persvrijheid bedreigen.

Op deze Dag van de Persvrijheid moeten we ons realiseren dat een vrije en onafhankelijke pers een essentiële pijler is van een democratische samenleving. Zonder persvrijheid hebben we geen toegang tot de waarheid en kunnen we niet onze eigen keuzes maken op basis van feiten. Laten we daarom samen blijven vechten voor persvrijheid, zodat journalisten hun werk kunnen doen zonder angst voor vervolging en censuur.

Bron: diverse