30 maart 2025: Nav Samvatsar – Hindú Nieuwjaar
Nieuwjaar wordt gevierd als een festival over de hele wereld. Ook de datum van het nieuwe jaar is op verschillende plaatsen in de wereld anders. Ook verschillen de nieuwjaarsvieringen van de diverse culturen van elkaar.
Op zondag 30 maart start het nieuwe jaar voor de hindoes; we gaan het jaar 2082 in, genaamd Kályukta. Ook bij de hindoes heeft elk jaar een andere naam.
Op deze dag begint ook de 1ste Navrátri, de 9 avonden, waarbij Mátá Durgá, het vrouwelijke aspect van het goddelijke, de oerkracht van de natuur, bekend als Shakti, wordt vereerd. De laatste maand van het hindoejaar is phágun, waarin het phagwáfeest gevierd wordt.
Vikram – Samvat:
De hindoejaartelling is gestart vanaf de bekroning van Koning Vikram in het jaar 57 v. Chr. in India. De hindoekalender bestaat al sinds de Veda’s werden geschreven; de cyclus van de maan is hierbij belangrijk.
De dag begint met de lokale zonsopkomst. Net als de christelijke kalender, kent de hindoekalender 12 maanden in een jaar en 7 dagen in de week. De nieuwe maand bij de hindoes begint op de dag na volle maan.
In het Hindoeïsme wordt deze dag beschouwd als de meest gunstige dag van het jaar. Het hindoeïstische nieuwjaar wordt geassocieerd met de volgende historische/ mythologische feiten:
- vanaf de zonsopgang van deze dag begon Brahma met de schepping van het universum;
- keizer Vikramaditya vestigde op deze dag het koninkrijk;
- dit is de dag van de kroning van Shrí Rám;
- op deze dag beginnen de negen dagen van Shakti en Bhakti, d.w.z. deze is de eerste dag van Navrátri;
- op deze dag vond ook de kroning van Yudhishthira, de oudste broer van de Pándava’s plaats.
Verschil tussen de Hindoeïstische Nieuwjaarskalender en de Gregoriaanse kalender
De Hindoeïstische Nieuwjaarskalender en de Gregoriaanse kalender zijn verschillend. De Gregoriaanse kalender is een zonnekalender, gebaseerd op de omwenteling van de aarde rond de zon. Terwijl de Hindoeïstische kalender een maankalender is, gebaseerd op de cycli van de maan, en doorgaans bestaat uit 12 maanden van elk 28 dagen. De Gregoriaanse kalender begint op 1 januari, terwijl het Hindoeïstische Nieuwjaar dit jaar op 30 maart 2025 valt.
Stg. Organisatie Hindoe Media wenst een ieder Shubh Nayá Sál en Shubh Navrátri toe.
Bronnen: thedividendindia.com/Hindu-Blog
indiatimes.com