4 februari: Wereldkankerdag

Wereldkankerdag is een door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) geïnitieerde gezondheidsevenement voor bewustwording van kanker. Dit wordt de afgelopen 23 jaar (sinds 2000) elk jaar op 04 februari herdacht, met als doel bewustzijn te verspreiden en mensen voor te lichten over de preventie (vaccinatie), detectie (screening) en behandeling ervan.
Dit jaar is het thema van Wereldkankerdag “Close the Care Gap”, wat een voortzetting is van het thema van 2022 en zal duren tot 2024 (een campagne van 3 jaar) met gespecificeerde doelstellingen voor elk jaar.

Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te onderstrepen.
De UICC is de internationale organisatie voor kankerbestrijding, waarbij meer dan 800 lid-organisaties zijn aangesloten.

Wat is kanker?
De term ‘kanker’ verwijst naar een groep ziektes waarin abnormale cellen zich op een chaotische manier delen en verspreiden. Meestal vormen die abnormale cellen een massa, ook wel tumor genoemd.
Echter, eigenlijk betekent een “tumor” gewoon dat er een opstapeling van cellen is, die al dan niet kankerachtig kunnen zijn. Om helemaal correct te zijn moet je daarom spreken van kwaadaardige tumoren (kanker) en goedaardige tumoren (geen kanker). Toch wordt met het woord tumor meestal kwaadaardige tumor bedoeld, kanker dus. Goedaardige tumoren zijn ook niet altijd onschuldig, ze kunnen bijvoorbeeld druk uitoefenen op organen of gezond weefsel. Maar in tegenstelling tot kwaadaardige tumoren zullen goedaardige tumoren niet binnendringen in omringend weefsel.

De situatie in Suriname
In Suriname is kanker de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Het aantal sterfgevallen door kanker is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De meest voorkomende kankersoorten in Suriname zijn borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker bij de vrouwen en prostaatkanker, longkanker, darmkanker en kanker in het hoofd-halsgebied bij de mannen.

Vaccinatie- en screeningsprogramma’s zijn effectieve manieren om de last van bepaalde soorten kanker te verminderen. Zorg ervoor dat kinderen gevaccineerd worden voor Hepatitis B (pasgeborenen binnen 24uur na geboorte) en Humaan Papilloma Virus (meisjes 9-13 jaar die nog niet seksueel actief zijn). Veel kankers hebben een grote kans op genezing als ze vroeg worden ontdekt en adequaat worden behandeld. Laat regelmatig screenen op darmkanker (mannen en vrouwen ≥ 50 jaar), borstkanker (vrouwen ≥ 50 jaar) en baarmoederhalskanker (vrouwen (≥ 23 jaar).

Volgens de WHO kunnen ongeveer 40% van alle kankergevallen voorkomen worden door de belangrijkste risicofactoren te vermijden.
Het risico op kanker kan op een aantal manieren worden verlaagd, waaronder:
• Het consumeren van een voedzaam dieet met veel fruit en groenten en weinig bewerkte voedingsmiddelen en rood vlees.
• Regelmatige lichaamsbeweging en behoud van een gezond gewicht.
• Zich onthouden van het gebruik van tabaksproducten.
• Minimaal alcoholgebruik.
• Het nemen van voorzorgsmaatregelen tegen ultraviolette stralen omvat het gebruik van zonnebrandcrème en het dragen van beschermende kleding.
• Regelmatig deelnemen aan de aanbevolen screeningen op kanker.
• Vermijd blootstelling aan schadelijke chemicaliën in het milieu.

Bronnen: Suriname Nieuws Centrale
Stichting tegen Kanker