4 februari: Wereldkankerdag

Wereldkankerdag (4 februari) is door de Union for International Cancer Control (UICC) uitgeroepen tot internationale bewustwordingsdag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te onderstrepen. De UICC is de internationale organisatie voor kankerbestrijding, waarbij meer dan 800 lid-organisaties zijn aangesloten.
Dit jaar staan op Wereldkankerdag de naasten centraal: partners, ouders, kinderen, familie, vrienden, kennissen of buren die zorgen voor iemand met kanker. Ook op hún leven heeft de ziekte een enorme impact. Heb jij kanker (gehad) en wil je iemand in je omgeving bedanken of in het zonnetje zetten? Of ken jij iemand die altijd voor een dierbare met kanker klaarstaat, en wil je hem of haar een hart onder de riem steken? Kom dan nu in actie.
SAMEN IN ACTIE VOOR DE NAASTEN. DOE OOK MEE !
WAT KUN JIJ DOEN?


Onder het motto “Wij kunnen. Ik kan” inspireert Wereldkankerdag ons om te onderzoeken hoe wij – samen en individueel – kunnen bijdragen aan het verlichten van de impact van kanker.
Kanker raakt niet alleen degene die ziek is maar óók diens gezin, familie, vrienden en andere naasten. Wij kunnen er voor hen zijn door een luisterend oor te bieden en een helpende hand toe te reiken.
Samen kunnen wij een verschil maken voor mensen met kanker én voor hun naasten. Kom je mee in actie?

Bron: http://wereldkankerdag.nl/

Sterftecijfers ten gevolge van kanker in Suriname
De sterftecijfers 2012 en 2013 zijn reeds gepubliceerd door het BOG. Daaruit hebben wij de tabellen van sterfte door de meestvoorkomende kankersoorten gelicht nl. darm-, long-, baarmoeder-, prostaat -en borstkanker. Ook is te zien op welke leeftijd, in welk district en bij welke bevolkingsgroep deze kankersoorten het meest voorkomen. Uit de tabellen blijkt dat sterfte t.g.v. kanker in 2013 is toegenomen t.o.v. 2012 m.u.v. baarmoederhalskanker (mogelijk doordat vrouwen bewuster zijn geworden dat ze op tijd een baarmoederuitstrijkje moeten laten maken).