4 januari: Wereld Braille Dag

Jaarlijks op 4 januari is het ‘Wereld Braille Dag’ (World Braille Day). Op deze dag is Louis Braille, de uitvinder van het brailleschrift, geboren. Het doel van de ‘Wereld Braille Dag’ is om jaarlijks het belang en de betekenis van braille in de eenentwintigste eeuw onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Dankzij Louis Braille hebben duizenden zeer slechtziende en blinde mensen over de hele wereld toegang tot informatie en de mogelijkheid om te communiceren.

4 januari is de geboortedag van Louis Braille (1809-1852), uitvinder van het brailleschrift. Hij verloor zijn zicht als gevolg van een ongeluk in zijn vaders zadelmakerij. De jaren na zijn ongeluk heeft hij een systeem ontwikkeld om met de tastzin te kunnen lezen en schrijven: het brailleschrift.

Louis Braille stierf op 6 januari 1852, 43 jaar oud, aan de gevolgen van tuberculose. Louis werd begraven op het kleine kerkhof van Coupvray. Zijn naam zou voor altijd synoniem staan voor het door Louis Braille ontwikkelde puntenschrift.

Wereld Braille DagTwee jaar na zijn dood, in 1854, werd het brailleschrift officieel erkend door het instituut als volwaardige lees- en schrijftaal voor blinden. Vanaf dat jaar werd het braille langzamerhand in alle West-Europese landen ingevoerd als officieel blindenschrift.

In 1873 werd het eerste boek in braille gedrukt: ‘De geschiedenis van Frankrijk’ in drie dikke banden.

In 1952 werden zijn stoffelijke resten opgegraven en verplaatst naar het Panthéon in Parijs waar alle grote Franse helden liggen begraven.

In 2009 werd de tweehonderdste geboortedag van Louis Braille wereldwijd gevierd.

Internationale Dag van de Witte Stok

15 oktober werd in 1970 door de Wereld Blinden Unie (destijds “Internationaal Verbond der Blinden”) uitgeroepen tot Internationale Dag van de Witte Stok. Op deze dag wordt het publiek gesensibiliseerd over het hulpmiddel waardoor personen met een visuele handicap zich dagelijks op een zelfstandige manier kunnen verplaatsen.

De witte stok staat symbool voor blindheid en slechtziendheid. Hij laat blinde en slechtziende personen toe zich op straat te verplaatsen, en waarschuwt autobestuurders en voetgangers dat de persoon een visuele handicap heeft. Door het maken van een veegbeweging vóór hen, worden hindernissen opgespoord.

Ter gelegenheid van deze dag, organiseert de Brailleliga jaarlijks rond half oktober de BrailleTech, een niet te missen beurs van technologische nieuwigheden voor blinde en slechtziende personen.

Internationale geleidehondendag

De Internationale Dag van de Geleidehond, die elke laatste woensdag in april wereldwijd wordt gevierd, is een welverdiend eerbetoon aan deze viervoeters die al eeuwenlang een cruciale rol spelen in het leven van blinde personen. Verwijzingen naar geleidehonden gaan terug tot de 16e eeuw en getuigen van hun voortdurende inzet om blinde personen een grotere zelfstandigheid in hun dagelijkse activiteiten te bieden, evenals een waardevolle bron van sociale interactie.

De Internationale Dag van de Geleidehond, opgericht in 1992, wil de cruciale rol benadrukken die deze honden in het leven van blinde en slechtziende personen spelen. Deze honden blijken veel meer te zijn dan alleen maar gidsen en bieden onmisbare hulp bij het vermijden van obstakels en zorgen voor veilig reizen. Blindengeleidehonden zorgen niet alleen voor hernieuwde zelfstandigheid, maar helpen ook het sociale leven van hun baasjes te versterken door hen dagelijks constante morele steun te bieden.

Met dit jaarlijkse eerbetoon erkent de maatschappij de toegewijde inzet van deze uitzonderlijke dieren en benadrukt het de positieve invloed die ze hebben op het leven van personen met een visuele handicap, evenals hun belangrijke bijdrage aan het bevorderen van zelfstandigheid en sociale inclusie.


Bron: beleven.org

https://www.braille.be/nl/internationale-dagen-of-werelddagen