4 maart: Internationale HPV Bewustzijnsdag
HPV staat voor Humaan Papilloma Virus. HPV infectie is een zeer veelvoorkomende virale infectie. Bijna iedereen zal tenminste eenmaal in zijn/haar leven besmet raken met HPV. HPV-infecties zijn vaak asymptomatisch, dat wil zeggen dat iemand geïnfecteerd kan zijn en een ander kan besmetten zonder het te weten. In de meeste gevallen worden HPV-infecties vanzelf binnen een paar jaar uit het lichaam verwijderd. Soms kan het virus echter in het lichaam blijven waardoor het kanker kan veroorzaken. Sommige soorten HPV – die worden verspreid door seksueel contact – kunnen het risico op kanker in de mond en keel, baarmoederhals, vagina, vulva, anus en penis verhogen. Zowel mannen als vrouwen lopen risico op HPV-gerelateerde kanker, wat betekent dat wij allemaal, ongeacht geslacht, moeten bijdragen aan het voorkomen van HPV.
De Internationale HPV-bewustwordingsdag wordt Wereldwijd op 4 maart herdacht. Deze dag is speciaal ingesteld om het bewustzijn over HPV te helpen verspreiden en mensen voor te lichten over vaccinaties en andere preventieve maatregelen. Het stelt mensen in staat om de gevaren, tekenen en symptomen van HPV beter te begrijpen.
HPV staat bekend als de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker. Wereldwijd is baarmoederhalskanker een van de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen, en in Suriname de 2de oorzaak van kankersterfte onder vrouwen. Om deze reden zijn HPV-preventie- en screeningsprogramma’s meestal gericht op vrouwen.
Baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kan geen symptomen vertonen. Daarom is regelmatige screening op baarmoederhalskanker belangrijk, ook als er gevaccineerd is tegen HPV.
De wereldwijde HPV eliminatiestrategie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omvat de 90-70-90 doelen. De doelstellingen zijn:
• 90% van de meisjes is volledig gevaccineerd met het HPV-vaccin op de leeftijd van 15 jaar.
• 70% screeningsdekking bij vrouwen op 35-jarige leeftijd en opnieuw op 45-jarige leeftijd.
• 90% van de vrouwen met voorstadia of invasieve kanker behandeld.
𝐇𝐏𝐕 𝐕𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐞
Omdat HPV meestal onzichtbaar is en makkelijk wordt doorgegeven, is vaccinatie de beste manier om infectie te voorkomen. Het HPV-vaccin dat in Suriname wordt gegeven beschermt tegen 4 soorten HPV, t.w. HPV-type 6, 11, 16 en 18. Vermeldenswaard is dat type 16 en 18 de oorzaak zijn van minstens 70% van alle baarmoederhalskanker gevallen.
Huidig onderzoek leert ons dat vaccineren voordat jongeren seksueel actief zijn, de beste bescherming biedt tegen HPV-gerelateerde kanker en dat één prikje voldoende bescherming biedt. Daarom heeft de Surinaamse Overheid besloten dat meisjes en jongens van 9 tot 13 jaar de primaire doelgroep vormen. Zij ontvangen hun vaccinatie via het schoolgezondheidsprogramma van de gezondheidsinstellingen Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en Medische Zending (MZ). De secundaire doelgroep voor de HPV-vaccinatie zijn meisjes en jongens van 14 tot 20 jaar.
Het schema voor één dosis is niet van toepassing op mensen van 21 jaar of ouder en op mensen met bepaalde aandoeningen. Mensen ouder dan 21 jaar of die immuun gecompromitteerd zijn als gevolg van HIV of een andere gezondheidstoestand, moeten ten minste 2 doses krijgen met een tussenpoos van 6 maanden. Ideaal wordt een derde dosis aanbevolen als er middelen beschikbaar zijn.
Het Nationaal Immunisatie Programma van het Ministerie van Volksgezondheid zal vanaf 22 April 2024 van start gaan met de HPV schoolvaccinatie campagne voor schoolkinderen 9-13 jaar . Nadere berichten hierover volgen.
Enkele tips ivm de Internationale HPV-bewustwordingsdag:
• 𝐋𝐚𝐚𝐭 𝐣𝐞 𝐯𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐧
Iedereen in de leeftijdscategorie 9-20 jaar kan zich gratis laten vaccineren tegen HPV, via de school of via een kliniek van de RGD of MZ. Vaccinaties helpen de negatieve effecten van het virus te voorkomen.
• 𝐌𝐨𝐞𝐝𝐢𝐠 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐚𝐚𝐧 𝐨𝐦 𝐳𝐢𝐜𝐡 𝐭𝐞 𝐥𝐚𝐭𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐧
Informeer uw dierbaren over de gevaren van HPV. Moedig hen aan om stappen te ondernemen in de richting van preventie.
• 𝐃𝐞𝐞𝐥 𝐝𝐞 𝐟𝐞𝐢𝐭𝐞𝐧 𝐨𝐩 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚
Deel informatie over het virus met vrienden en geliefden op sociale media. Laat hen weten dat de HPV-vaccinatie veilig, effectief en langdurig is.
𝐊𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐬𝐲𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐛𝐚𝐚𝐫𝐦𝐨𝐞𝐝𝐞𝐫𝐡𝐚𝐥𝐬𝐤𝐚𝐧𝐤𝐞𝐫
Raadpleeg onmiddellijk een arts als u last heeft van:
• onregelmatige bloedingen tussen menstruaties, na de menopauze of na geslachtsgemeenschap
• verhoogde of stinkende vaginale afscheiding
• aanhoudende pijn in de rug, benen of bekken
• gewichtsverlies, vermoeidheid en verlies van eetlust
• vaginaal ongemak
• zwelling van de benen.
(Ministerie van Volksgezondheid)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!