6e Internationale Yoga Dag – “Yoga Thuis & Yoga met het Gezin”

India is er trots op dat de Verenigde Naties 21 juni hebben uitgeroepen tot Internationale Yoga Dag op voorstel van de premier van India, Narendra Modi, in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2014. Sindsdien maakt de eeuwenoude kennis uit India deel uit van van het werelderfgoed. De wetenschap van yoga is oud, maar tijdloos en modern. Ik feliciteer de yogaliefhebbers hierbij hartelijk met de 6e Internationale Yoga Dag.

Deze 6e editie van Internationale Yoga Dag, die komt op een moment waarop de hele wereld zich geplaatst ziet voor de grootste uitdaging ooit in de vorm van de Covid 19 pandemie en die sociale afstandsnormen in acht neemt om deze pandemie van het coronavirus te bestrijden, heeft de yoga beoefenaars gedwongen zich te wenden tot beoefening thuis en online. De heersende stress van de pandemie van het coronavirus eist een grote tol van de vrede en het innerlijke geluk van de mens en heeft het gevoel van diepe harmonie en waarden, waarmee eens het leven van mannen en vrouwen was doordrenkt, weggenomen. Dit zijn ongekende tijden en daarom is de betekenis van yoga in een dergelijke pandemische situatie van enorme invloed en een krachtig hulpmiddel in het omgaan met de huidige stress van onzekerheid en isolatie en om het fysieke welzijn te behouden.

Gezien de ernstige omstandigheden die de corona pandemie heeft veroorzaakt, heeft de Regering van India besloten om de 6e editie van Internationale Yoga Day te vieren met als thema: “Yoga Thuis en Yoga met het Gezin”.

Yoga is afgeleid van twee grondslagen, namelijk VERBINDING EN CONCENTRATIE. Het verbindt lichamelijke gezondheid met mentaal evenwicht en emotionele rust en bevordert concentratie en gerichte aandacht. De befaamde wijsgeer Patanjali, die de eerste yogafilosofie vóór 400CE opstelde, definieert yoga als een vermogen van een persoon om zijn eigen willekeurige gedachten te beheersen, stil en kalm te worden en zo innerlijke harmonie te creëeren.

Yoga is een holistisch systeem waarin geest en lichaam samenwerken en volledig worden verkwikt door fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie, die helpen bij het algehele welzijn van een individu. Yoga overstijgt kasten, religiën en grenzen. Het is in wezen een spirituele discipline die gericht is op het overwinnen van allerlei vormen van pijn en die leidt tot holistische gezondheid, geluk, harmonie en het kunnen omgaan het een heleboel aandoeningen die te maken hebben met de levensstijl, zoals diabetes, obesitas en hoge bloeddruk. Yoga is een medium dat ons verbindt, met onszelf, met onze omgeving, met de gemeenschap en met het universum. Yoga heeft iedereen iets te bieden, of het nu een kind, een jongere, een ouder of seniore burger is. Yoga brengt eenheid door eenheid en brengt eenheid tot stand tussen geest, lichaam en intellect. In India is Internationale Yoga Dag de grootste massabeweging voor de volksgezondheid geworden. Meer nog, de Regering van India heeft yoga tot een pijler van preventieve gezondheidszorg gemaakt.

Lord Krishna in de Bhagawad Gita, een Sanskriet geschrift van 700 verzen dat meer dan 5000 jaar geleden geschreven is, spreekt van drie yoga’s: Karma Yoga, Jnana Yoga en Bhakti Yoga. Deze drie dimensies, actie, kennis en toewijding, zijn tegenwoordig relevanter in alle lagen van de bevolking.

De Ambassade van India in Paramaribo heeft een professionele yogaleraar op haar culturele afdeling, welke nu bekend staat als het Swami Vivekananda Cultureel Centrum, opgericht in 1978, en waar er regelmatig yogalessen worden gegeven voor yogaliefhebbers van alle rangen, standen en leeftijdsgroepen. Als gevolg hiervan neemt de vraag naar yogalessen in heel Suriname toe. Sommige organisaties in Suriname hebben yoga zelfs gecombineerd met zumba dans, tai chi en pranic healing. Ik ben ook verheugd te vermelden dat er naast het Swami Vivekananda Cultureel Centrum meer dan 15 yoga scholen zijn die yogalessen verzorgen aan ongeveer 3000 yogaliefhebbers in Suriname, van beginners tot gevorderden. Jullie zijn allemaal van harte welkom om yogalessen te volgen in het Cultureel Centrum.

We weten allemaal dat voorkomen beter is dan genezen. Hoewel er op dit moment geen medicijn is voor COVID-19, is het goed om preventieve maatregelen te nemen die onze immuniteit in deze tijden versterken. Ayurveda, zijnde de wetenschap van het leven, propageert de gaven van de natuur om een gezond en gelukkig leven te behouden. Het is een op planten gebaseerde wetenschap. De eenvoud van zelfbewustzijn en de harmonie die elk individu kan bereiken door zijn of haar immuniteit te versterken en te behouden, wordt benadrukt in de klassieke geschriften van de Ayurveda.

Bij de Yogische levensstijl draait alles om bewust en duurzaam leven. De gelegenheid wordt ook te baat genomen om wereldwijd het bewustzijn te vergroten over de noodzaak om yogaproducten te gebruiken die zijn gemaakt van jute, rubber en andere milieuvriendelijke methoden om duurzaamheid te garanderen.

In de woorden van de Premier van India, Narendra Modi, “Yoga geeft gemoedsrust. Mensen die vrede hebben met zichzelf, hebben ook vrede met anderen. Zulke mensen bouwen harmonieuze naties en zulke naties bouwen een harmonieuze wereld”.

Internationale Yoga Dag is een bewijs van de kracht en wereldwijde populariteit van yoga om mensen over de hele wereld bij elkaar te brengen. Het is een festival van eenheid, harmonie en eenheid onder de internationale gemeenschap.

Doe mee met Internationale Yoga Dag 2020. Begin te werken aan een goede gezondheid en welzijn en kijk samen met uw gezin naar onze live uitzending op zondag 21 juni 2020 om 08.00 uur (Surinaamse tijd) op https://youtu.be/_AHDmVw-LO & Trishul TV (kanaal 20.5)

M.S.Kanyal,  Ambassadeur van India Suriname

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *