7 april: Wereldgezondheidsdag

Op Wereldgezondheidsdag ligt de focus op gezondheidsproblemen die grote delen van de bevolking raken. Zo worden we om de haverklap aangevallen door dingen als de Mexicaanse/varkens-/Vogel griep, ebola, recentelijk ook COVID 19, en laten we natuurlijk ziektes als aids en kanker niet vergeten.

Op 7 april is het wereldgezondheidsdag. Op Wereld Gezondheidsdag doen ruim 1300 steden van over de hele wereld mee met het verbeteren van globale gezondheidszorg en het uitbannen van gezondheidsrisico’s voor de massa. Met de ‘Wereldgezondheidsdag’ vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO = World Health Organization) aandacht voor gezondheid en ziektes in de wereld. Het thema van dit jaar is: Our Planet, Our Health (Onze Planeet, Onze Gezondheid). Dit jaar is het 72 jaar dat Wereldgezondheidsdag wordt gevierd. Het is geen nieuws dat er veel is veranderd op het gebied van onze planeet en hoe deze onze gezondheid beïnvloedt. Dit jaar erkennen we de nadelige gevolgen van niet alleen een ongezonde levensstijl, maar ook van de nadelige gevolgen van de gezondheid van onze planeet voor die van ons.

Hoe is Our Planet, Our Health relevanter dan ooit tevoren?
“De WHO schat dat jaarlijks meer dan 13 miljoen sterfgevallen over de hele wereld te wijten zijn aan vermijdbare milieuoorzaken. Dit omvat de klimaatcrisis, de grootste gezondheidsbedreiging waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. De klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis.”


Het ontstaan van de WHO is gebaseerd op de visie, dat alle mensen hun recht op het hoogst mogelijke niveau van gezondheid zouden moeten kunnen realiseren. “Gezondheid voor iedereen” is daarom al decennia lang de leidende slogan binnen de WHO. De WHO roept hierbij de wereldleiders op om de gezondheid van alle mensen te bevorderen. Dit betekent dat iedereen, overal toegang dient te hebben tot essentiële kwaliteitsgezondheidsdiensten zonder financiële problemen te krijgen.

Landen die in een universele zorgdekking investeren, investeren in hun menselijke kapitaal. Toegang tot essentiële kwaliteitszorg en financiële bescherming, verbetert niet alleen de gezondheid en levensverwachting van mensen, maar het beschermt ook landen tegen epidemieën, vermindert armoede en het risico op honger, creëert banen en stimuleert economische groei. Helaas is de helft van de wereldbevolking nog steeds niet in staat om de gezondheidsdiensten te krijgen die ze nodig hebben. Het doel van de WHO is dat niemand hoeft te kiezen tussen de dood en financiële problemen. Niemand zou moeten kiezen tussen het kopen van medicijnen en het kopen van voedsel.

Er zijn al vele landen die vooruitgang hebben geboekt op het gebied van universele zorgdekking. Deze uniforme verzekering brengt meer rechtsgelijkheid en voorkomt dat mensen onverzekerd blijven. Ook in Suriname moeten alle inwoners volgens de wet een ziektekostenverzekering hebben, maar helaas is nog niet eenieder verzekerd.

Bron: FijneDagenVan 
NDTV