8 maart : Internationale Vrouwendag

De Internationale Dag van de Vrouw is een herdenking van de eerste staking van vrouwen die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en is beroemd geworden door onder meer de poëtisch verwoorde eis van de vrouwen: ‘brood en rozen’. De staking was het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen vrouwendiscriminatie. In 1911 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Dag van de Vrouw.

Deze datum werd echter niet overal aangehouden. In 1917 brak op 8 maart opnieuw een staking uit vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, nu in het Russische Sint-Petersburg, o.l.v. de revolutionaire Alexandra Kollontai. Mede als gevolg hiervan verkoos het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische of Derde Internationale in 1921, 8 maart definitief tot datum van de Internationale Dag van de Vrouw.

In 2022 is het thema van Internationale Vrouwendag: ‘Invloed met Impact’.
Een thema dat positiviteit uit dient te stralen. Omdenken in een pure vorm.
Vrouwen spelen daarin een sleutelrol en positiviteit is het sleutelwoord: samen kunnen wij de verharding in onze maatschappij tegengaan door op een positieve manier in te steken op al die maatschappelijke problemen die op ons bordje liggen.
Maar ook het aansnijden van onderwerpen die specifiek vrouwen betreft zoals het taboe doorbreken van huiselijk geweld, meer vrouwen in de politiek, een gelijkwaardige positie behalen voor meisjes en vrouwen in onze maatschappij, de waardering voor de diverse culturen die ons land rijk is en ga zo maar door.
Niet in problemen denken maar in kansen, uitdagingen en mogelijkheden.

Invloed met Impact is het nieuwe verhaal. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om de wereld een beetje mooier te kleuren maar dan op een positieve manier.

Dag die bedoeld is om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen in de maatschappij. 

Want ondanks dat het vrouwenkiesrecht in de meeste landen al jarenlang gemeengoed is, zijn er diverse landen in bijvoorbeeld het Midden-Oosten of Afrika waar vrouwen nog niet eens mee mogen praten over hoe een land bestuurd moet worden. Maar ook in het bedrijfsleven zit niet genoeg vrouwvolk, en dat steekt.. Want man of vrouw, dat moet allemaal niet meer uitmaken in deze moderne tijden. We zijn immers allemaal gelijk, nietwaar? Precies. En daarvoor vechten de Verenigde Naties, samen met vrouwenverenigingen van over de hele wereld.

Internationale Vrouwendag draait om bewustwording, en dat betekent dat er ook zwaardere kost naar buiten komt zoals wetenschappelijke rapporten over hoe het staat met de emancipatie van de vrouw, zowel hier als in andere landen.

Overigens is de Dag pas officieel erkend door de Verenigde Naties in 1975 (en aangenomen als resolutie in 1977).

 

Internationale Vrouwendag