8 mei: Internationale Dag van het Rode Kruis

De Internationale Dag van het Rode Kruis wordt jaarlijks op 8 mei georganiseerd met als doel de vrijwilligers van het Rode Kruis te gedenken.  Tevens is deze datum ook de geboortedatum van de oprichter van het Rode Kruis, Henri Dunant. 

Ieder jaar is er een selectie van thema’s op de Wereld Rode Kruisdag. Het thema benadrukt het doel van de viering. Het thema van dit jaar was bijvoorbeeld ‘Together for Humanity’. Het doel van het kiezen van dit thema was om mensen het belang van partnerschappen te laten merken. Als meer organisaties partners worden voor het helpen van mensen die door een aantal rampen lijden, zal dat de hele wereld ten goede komen. De humanitaire uitdagingen nemen toe en dat vereist sterkere lokale en mondiale verenigingen om de situatie het hoofd te bieden.

Het Rode Kruis is een wereldwijde hulpverleningsorganisatie waarvan de werking in zeven basisbeginselen is gegoten: menslievendheid, neutraliteit, onpartijdigheid, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid. Deze beginselen vormen de grondslag voor alles wat het Rode Kruis doet en worden weerspiegeld in alle acties van de vrijwilligers van deze organisatie. Het Rode Kruis is met bijna 100 miljoen leden, vrijwilligers en supporters en 189 nationale organisaties de grootste humanitaire organisatie in de wereld. Op 29 oktober 1863 eindigt een conferentie van vertegenwoordigers van 16 staten en 4 filantropische instellingen in Genève.

Op Internationale Dag van het Rode Kruis wordt de kracht en het bereik van het mondiale netwerk van de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan verenigingen, de koepelorganisatie van nationale Rode Kruis, gememoreerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *