8 oktober: Karvá Cauth

Dit feest wordt, zover ons bekend, in Suriname niet als zodanig gevierd, maar in Bollywoodfilms is dit regelmatig te zien. Daarom lijkt het ons goed de betekenis van dit feest te belichten. 

Karvá Cauth is een hindú feestdag, waarbij de vrouwen van zons- tot maansopkomst vasten voor een veilig en lang leven voor hun echtgenoot.
Karvá is een ander woord voor diyá en cauth betekent vierde. Dit festival valt nl. op de vierde dag van de donkere helft van de hindú maand Kártika. In India wordt deze feestdag zeer uitgebreid gevierd. Vrouwen kopen al dagen van tevoren traditionele kleding, mehndí, diyá’s, pújá thálí’s en andere spullen, nodig voor de rituelen. De echtgenotes staan voor zonsopkomst op om te ontbijten en hun ontbijt bevat altijd sargi, ook wel bekend als vermicelli. Deze moet door de schoonmoeder van de echtgenote gemaakt worden. Na zonsopkomst eten de echtgenotes niet meer en sommigen drinken zelfs ook niet. Ze doen het huishouden niet en zetten in groepjes mehndí voor elkaar. Ook is het een gewoonte dat mooi geverfde aardepotten met cosmetica en zoetigheid cadeau worden gegeven. In de middag is er een ceremonie voor alleen vrouwen, waarbij ze net bruiden heel mooi opgemaakt naar een karvá cauth verhaal van een oudere vrouw luisteren en karvá’s (liederen horende bij dit festival) zingen.

De ceremonie verschilt van stad tot stad. Luisterend naar het verhaal maken ze allemaal de diyá op hun thálí aan. Op de thálí is er ook sindúr, rijst, water, eten en wierook. Als de maan in zicht is, wordt door een zeef of dupattá (zie plaatje) het spiegelbeeld hiervan in een bekken met water bekeken en offert de vrouw water aan de maan om zegen te verkrijgen. Hierna kijkt de vrouw naar haar echtgenoot, ook via de zeef of dupattá. De echtgenoot neemt water en voedsel uit de thali en geeft zijn echtgenote wat te drinken en te eten. Het vasten is hiermee gebroken en de echtgenoot geeft de echtgenote een cadeau, meestal een sári of sieraad.