Symboliek van de Ramayan

Symboliek van de Ramayan

Shri Ram symboliseert de Allerhoogste Zelf, de uiteindelijke werkelijkheid, het Brahman van de Upanishads. Zijn broers staan voor sat-chit-ananda, het goddelijke toebehoren : bestaan, bewustzijn en gelukzaligheid. Sita is de Goddelijke Moeder , de oorzaak van de veelheid van het leven. Ze is onlosmakelijk verbonden met Brahman.

hanu

Op het niveau van onze relatieve bestaan vertegenwoordigen deze protagonisten ons leven: Rama staat voor de ziel in het proces van ontwaken. Lakshmana is de kracht van de wil in ons. Shatrughna vertegenwoordigt de reden en Bharata is het emotionele aspect van de persoonlijkheid, dat wordt gekanaliseerd in devotie. Sita is het intellect (buddhi), dat zijn goddelijke oorsprong vindt.
Koning Dasharatha staat voor de menselijke persoonlijkheid. Zijn drie koninginnen zijn de positieve aspecten van de drie guna (geaardheden): Kausiliya is Sattva (harmonie, evenwicht, licht en intelligentie; onze hogere spirituele potentieel), Sumitra is Rajas (de kracht van de actie, energie, beweging en verandering) en Kaikeyi is Tamas (duisternis, traagheid, sufheid, bewusteloosheid).
De boog van Shiva die Shri Ram breekt , staat symbool voor het breken van de ban van ego, de ban van onwetendheid, en het aanbreken van de spirituele zoektocht.Hierdoor wint hij de hand van Sita, wat betekent dat de hogere, spirituele intelligentie (buddhi) in ons tot leven komt , wat ons leid tot verlichting.

Maar Sita, het intellect, wordt ontvoerd door de demonische kracht (Ravana-Avidia of onwetendheid) en gevangen gezet in Lanka,in de diepte van het onderbewuste. Om haar te vinden en haar te bevrijden, ontmoet Shri Ram wijzen en heiligen (streeft naar satsang of spirituele actie). Hij raakt bevriend met apen en beren, wat betekent dat de ziel de energieën van de zintuigen integreert . Dan stuurt hij Hanuman (de sadhana shakti, de macht van de spirituele praktijk) om Sita te vinden. Hanuman verbrandt Lanka (hij herbouwt het onbewuste) en brengt het nieuws van Sita aan Rama. Dit betekent dat de ziel en de hogere intelligentie zijn verbonden door middel van inzicht in de praktijk van meditatie en Samadhi.
Rama bouwt dan een brug over de oceaan naar Lanka. Deze brug is de mystieke verbinding in het onbewuste, gebouwd met de rotsen van Shubha samskara (pure indrukken, de teelt van een zuivere geest). Rama, de ziel, gaat dan naar het koninkrijk van de demonen (de uitsparingen van het onderbewuste, waar de wortels van onwetendheid, egoïsme en kwaad wonen).

De demon broers Ravana, Kumbhakarna en Vibhishana, vertegenwoordigen de negatieve aspecten van de drie guna’s die de ziel in slavernij te houden. Vibhishana is sattva, Ravana is rajas en Kumbhakarna is Tamas. Vibhishana belooft trouw aan Rama, wat het mogelijk maakt voor Rama om de demonen te vernietigen. Op deze manier is de ziel, na het ontwikkelen van sattva, in staat om de kracht van de rajasic en tamasic krachten te overwinnen. In dit proces verlicht de ziel de duisternis van het onbewuste en maakt dat het onbewust word bestierd door sattva. Na afloop van de oorlog, installeert Shri Ram Vibhishana om de heerser van Lanka zijn – de sattva guna regeert het onderbewuste .
Rama wordt dan herenigd met Sita, nadat ze de vuur beproeving ondergaat . Dit betekent dat de ziel en buddhi (de hogere geest) zijn verbonden, nadat de geest in het vuur van de spirituele praktijk is gezuiverd en intuïtief wordt . Rama en Sita (de vereniging van ziel en pure intellect) gaan dan terug naar Ayodya en stellen Rama Rajya op aarde in , een leven van goddelijke glorie, vrij van angst en lijden, die Jivan mukti, dat de staat van verlichting symboliseert.

Hanuman, de aap God, is een centrale held van de Ramayana. Hij a vertegenwoordigt devotie en het geloof ,dat bergen kan verzetten. Zijn faam is geprezen in de Hanuman Chalisa, een lied van 40 stroven.