Aardse licht Soerdjan Parohi gedoofd

Een week voor de viering van het Divali-feest, is de veelzijdige kunstenaar Soerdjan Parohi overleden. Bekend om zijn zelfgemaakte dia’s, is zijn aardse lichtje op 84-jarige leeftijd gedoofd. Soerdjan Parohi wordt morgen gecremeerd te Weg naar Zee.
Parohi is nationaal en internationaal bekend om zijn veelzijdigheid. Toen hij 19 jaar was nam hij de pottenbakkerij van zijn vader na diens dood over. Door de jaren heen heeft hij de kunst van het pottenbakken geïnnoveerd en overgedragen aan hen die het wilden leren. Hij heeft altijd gepleit voor erkenning van zijn studenten die nu volwaardige pottenbakkers zijn.Naast het pottenbakken waren poëzie en toneel zijn hartstocht. Of het nu in het Hindi, Sarnami of Sranan Tongo was. Dichter, schrijver, toneelspeler, regisseur, voor geen enkele uitdaging deinsde de kunstenaar terug. Voor Parohi is cultuur niet rasgebonden geweest. In haast elk gesprek die hij aanknoopte, vertelde hij dat je als mens alles van cultuur moet accepteren, leren en blijven overdragen. Voor de divali-viering in Commewijne en Saramacca heeft hij op verzoek van de sociaal-culturele organisaties nog een toneelstuk geschreven.

Hij heeft negen gedichtenbundels geschreven. Zijn prestaties als kunstenaar staat ook opgetekend in diverse internationale boeken. In Nederland, Trinidad, Guyana en India hebben organisaties zijn prestaties en inspanningen bekroond met oorkondes, medailles en andere onderscheidingen. In Suriname is hij geridderd.

Parohi heeft het altijd jammer gevonden dat de overheid weinig doet voor kunstenaars. Een verzoek om een instelling waar klei kan worden getest en onderzocht, is onvervuld gebleven. De veelzijdige en altijd bezige Parohi heeft zich nimmer laten tegenhouden door obstakels. Voor alles zocht hij wel een oplossing. Zo ook voor zijn eigen geschiedenis die hij  een plaats heeft gegeven in zijn Soerdjan Parohi Museum, die hij in februari dit jaar heeft geopend.

Zijn creativiteit kende geen grenzen. Elke dag een paar rijmpjes en de weg naar een andere  gedichtenbundel was aangevangen.

Starnieuws