Afsluiting Shrimad Deví Bhágvat Yagya

Een yagya, dat is een uitgebreide één of meerdaagse lezing over een granth (heilig boek) of over een Deví of Devtá. In de spirituele beleving van de Sanátan Dharmi’s is dit één van de manieren om meer te weten te komen over de details van deze levensbeschouwing. De eerst yagya van de maand februari, de “Shrimad Deví Bhágvat Yagya”, vond plaats in de Shrí Krishņa mandir aan de Mr. J. Lachmonstraat in Paramaribo. Dhr. Roy Boedhoe en familie hadden hier een 9- daagse yagya georganiseerd. Pt. Krishnedath Mathoerapersad Sharma, geassisteerd door pt. Prashant Jagbandhan samen met de bhajan samáj, hebben een voortreffelijke (muzikale) dienst 9 avonden lang gepresenteerd. De presentatie was informatief, luchtig en spiritueel. Zondagochtend 12 februari jl. vond de afsluiting, de purņahuti, plaats . Deze afsluitende dankdienst was, net als de voorgaande dagen, ook goed bezocht.

De Deví Bhágavat Puráņam (Sanskrit: देवी भागवतपुराणम् ), ook bekend als de Srimad Deví Bhágavatam, Srimad Bhágavatam, Bhágavat Puráņ of simpelweg Deví Bhágavatam, is een van de 18 Mahápuráņa’s. De tekst, samengesteld in het Sanskrit door Veda Vyása, wordt beschouwd als een belangrijke puráņa voor Deví-aanbidders (Durgá, Párvati, Káli, Saraswati , Lakshmí Mátá). Het bevordert bhakti (toewijding) aan de Mahádeví en integreert thema’s uit de Shaktadvaitavadá-traditie (syncretisme van Samkhyá en Advaita Vedánta, letterlijk het pad van de non-dualistische Shakti).
In februari 2023 zijn er landelijk nog een 7 tal yagya’s en Shiv Rátri Jágaraņ ’s gepland over het gehele land. Volg de publicaties van de OHM op de website ohmsuriname.com en de Fb Pagina’s.
Ook de jongeren worden opgeroepen om aan de komende Shiv Rátri Jágaraņ ’s mee te doen om de ultieme Shiv Bábá beleving mee te maken.

Radjen Baldew/OHM