Afval verbranden heeft geen toekomst
Huisvuil verbranden in ovens is in Nederland een aflopende zaak. Het is een kwestie van jaren, hooguit decennia tot het stopt.
Nederlandse afvalverwerkers moeten circulair worden. Dat betekent: uit alle reststromen nieuwe grondstoffen te halen. In 2050 draait de hele economie circulair, wil het Rijk. Het opstoken van materiaal past daar niet bij, ook al levert het nog ‘groene’ energie op voor huizen en bedrijven.
Nu draaien Nederlandse afvalovens nog overuren. Ze stoken voor 80 procent met huishoudelijk afval uit Nederland. Om de ovens vol te krijgen, komt de rest uit het buitenland. Vooral Groot-Brittannië, dat te weinig ovens heeft, exporteert afval naar Nederland. Dat komt per schip hierheen. Dat transport is vervuilend, maar veel minder verontreinigend dan het afval in Engeland op de stort gooien.
Een daling van vuilverbranding in Nederland kan in de komende jaren in gang worden gezet, bleek gisteren op een grote afvalconferentie in Groenekan, nabij Utrecht. “We moeten grondstoffen uit spullen behouden”, zei zakenvrouw en duurzaamheidsexpert Anne-Marie Rakhorst. Een ‘uitfasering’ van afvalverbranding is onvermijdelijk, stelde ze.
Circulair werken
Daar denken de exploitanten van afvalovens net zo over. Ze willen niet dwarsliggen. Het belangrijkste thema op de afvalconferentie: duurzaamheid. “De toekomst is circulair werken”, zei directeur van de Vereniging Afvalbedrijven Dick Hoogendoorn. Dat betekent dat de hoeveelheid afval moet dalen. De overheid hoopt dat de hoeveelheid afval, gemiddeld per persoon, gaat dalen van jaarlijks 250 kilo naar 30 kilo. En de troep die er nog is moet zoveel mogelijk recyclebaar zijn. “Er komt steeds minder afval en de ovens moeten gaan afschakelen”, zegt Hoogendoorn.
Om te stoppen met verbranding moeten spullen wel herbruikbaar zijn. “Dat moeten productfabrikanten regelen”, aldus Hoogendoorn. Afval bestaat nog voor 30 procent uit niet-recyclebaar materiaal.
Nederlandse vuilverbranders staan wel te boek als efficiënt. De ovens produceren bij het stoken energie. Deze grote installaties waren in 2015 zelfs goed voor 17 procent van het eindverbruik van hernieuwbare energie, aldus het CBS. Die duurzame energieproductie valt weg, als de afvalovens op termijn sluiten. Maar extra windmolens en zonnepanelen kunnen dit aanvullen.
Bron: Trouw