Akshaya Tritíyá 2022: geschiedenis, betekenis, rituelen en vieringen

Akshaya Tritíyá: Mensen vieren Akshaya Tritíyá om geluk in hun leven te brengen. Zoals algemeen wordt aangenomen, brengt het kopen van goud en eigendommen op deze dag welvaart en rijkdom in de toekomst.
Het feest van Akshaya Tritíyá wordt gevierd door hindú’s over de hele wereld. Deze dag, ook bekend als Aktí of Ákhá Tíj, wordt beschouwd als een van de meest gunstige gelegenheden. Dit jaar valt het op 3 mei.
Volgens de hinduïstische kalender valt Akshaya Tritíyá op de derde tithi van Shukla Paksha van de Vaishákha-maand. (April-Mei).
Een van de belangrijkste rituelen omvat het aanbidden van Bhagwán Vishṇu op deze dag. Voor hindu’s is de Sanskrit betekenis van Akshaya Tritíyá, de twee woorden, van groot belang. “Akshaya” betekent “nooit afnemend” en de term “Tritíyá” betekent de derde dag van de verlichte helft van de Vaishákha-maand.

Geschiedenis en betekenis
Mensen vieren Akshaya Tritíyá om geluk in hun leven te brengen. Zoals algemeen wordt aangenomen, brengt het kopen van goud en eigendommen op deze dag welvaart en rijkdom in de toekomst.
Afgaande op de mythologie, wordt aangenomen dat een aantal gebeurtenissen plaatsvonden op Akshaya Tritíyá, waardoor het een gunstige dag werd.
Volgens een legende begon op Akshaya Tritíyá, Tretá Yuga, de tweede van de vier yuga’s, en werd de zesde incarnatie van Bhagwán Vishṇu, Parashurám, geboren.
Ook wordt aangenomen dat Mahárishi Ved Vyása, de auteur van Mahábhárata, op deze dag het epos aan Bhagwán Gaṇesh begon te vertellen.
Bij deze gelegenheid ontmoette Bhagwán Krishṇa zijn jeugdvriend Sudámá
Volgens een ander idee daalde de rivier de Gangá op aarde vanuit de hemel op Akshaya Tritíyá neer.

Rituelen en feesten
Mensen vasten een dag lang tijdens Akshaya Tritíyá. Toegewijden voeren pújá uit en bereiden “Akshate” (ongebroken rijst bedekt met kurkuma en kumkum) om Bhagwán Vishṇu te offeren. Ze bereiden ook bhog voor Bhagwán Vishṇu, Bhagwán Gaṇesh en andere goden.
Veel mensen kopen goud, zilver, eigendommen en andere waardevolle dingen. Deze dag is ook gunstig voor huwelijken. Het aanbidden van Bhagwán Kuber wordt gezien als een gunstige praktijk.