Alles weten is alles vergeven

Als we de omstandigheden en intenties van iemands acties grondig begrijpen, zullen we hem waarschijnlijk vergeven voor wat hij heeft gedaan. Het kan je ook helpen je te bevrijden van de controle van de persoon die je kwaad heeft gedaan. Soms kan vergeving zelfs leiden tot gevoelens van begrip, empathie en mededogen voor degene die je pijn heeft gedaan. Vergeving betekent niet dat iemand die de schade die hij je heeft aangedaan, moet verontschuldigen.      

Maharishi Mahesh Yogi, de grondlegger van de Transcendente Meditatie organisatie, zegt over vergeven in hoofdstuk 1 vers 1 van de Bhagavad Gitá, dat “Alles is je eigen creatie”.

Als dat waar is, dan moet je vergevensgezind zijn tegenover je eigen Zelf omdat je dit in het verleden hebt gecreëerd, goed of slecht en je moet vergevensgezind zijn jegens anderen, die je schade hebben berokkend, aangezien zij slechts de boodschappers zijn van je eigen karma uit het verleden. Dit is de ware betekenis van “zoals je zaait, zo zal je oogsten” en ook “voor de reine is alles rein” (Titus 1:15, de Bijbel).                                                                                                                                Als je een puur hart hebt, dus vrij van stress en spanningen, zoek en zie je alleen het goede in dingen en mensen. Je gelooft dat zelfs als mensen fouten maken, ze het oorspronkelijk goed bedoelen. Als je hart slecht is, denk je dat alles ook slecht is. Maharishi legt uit dat wat er met het spreken naar buiten komt, is wat daarbinnen zit.

Geen fouten vinden en geen kwaad spreken over anderen wordt beschouwd als een essentiële voorwaarde om hogere staten van bewustzijn te bereiken. U zegt dat wanneer een man kwaad spreekt over anderen, “hij deel heeft aan de zonden van degenen over wie hij spreekt”.                                                                                                      Slecht spreken over anderen betekent eerst transplanteren van het slechte van zijn hart in ons hart, transplanteren van het slechte van zijn geest in onze geest, en daarna die plant dan laten uitgroeien tot een boom totdat hij eruit komt, aldus Maharishi.

“Het is een zegen van God dat we op natuurlijke wijze het verleden vergeten”.              In de TM techniek gebruiken we de techniek van vergeten om alles te transcenderen en in een veld van oneindige vrede en stilte te komen, van pure gelukzaligheid en pure liefde.

Bron: art. Ian Thijm, TM-leraar