Ambassadeur India: “Kinderen van diaspora moeten toegang hebben tot primaire instituten in India”

De Indiase overheid heeft in de afgelopen jaren een flink aantal initiatieven ondernomen om interactief te worden met de diaspora. Ook in Suriname worden de meeste initiatieven uitgevoerd. Nieuwbakken ambassadeur Mahender Singh Kanyal presenteerde onlangs op een bijeenkomst, georganiseerd in samenwerking met de Stichting OHM, enkele van deze programma’s.

PBD 2019
De 15de editie van de Pravasi Bharatiya Divas wordt gehouden in Varanasi van 21 tot 23 januari 2019. Normaliter wordt dit evenement gehouden van 7 tot 9 januari (januari werd uitgekozen omdat op deze dag Mahatma Gandhi uit Zuid-Afrika kwam). De Pravasi Bharitya Divas wordt gevierd om bijdrage van diaspora in de groei van India te vieren. De dag biedt ok een uniek platform aan diaspora en India om met elkaar te netwerken. Uit respect voor de gevoelens van de grotere diaspora gemeenschap om deel te nemen aan de Kumbh Mela en Republic Day, wordt de 15de PBD Conventie georganiseerd van 21 tot 23 januari 2019 in plaats van 9 januari. De conventie wordt gehouden in Varanasi, Uttar Pradesh. Na de conventie zijn deelnemers in de gelegenheid om Prayagraj te bezoeken voor Kumbh Mela op 24 januari 2019 en getuige te zijn van de Republic Day Parade in New Delhi op 26 januari 2019. Deelnemers betalen eenmalig registratiekosten, afhankelijk van de leeftijd en grootte van de groep. Accommodatie wordt ook door de gasten betaald. De rest van de kosten (transport en voeding) worden door de Indiase overheid gedragen.

BKJQ
Bharat ko Janye Quiz (BKJQ) wordt voor het eerst uitgevoerd door de Indiase overheid, om meer aandacht te trekken van de jeugd. Eerste ronde van de quiz wordt momenteel oline uitgevoerd via de portal www.bharatkojaniye.in. Het staat nog open tot midden november voor deelname. De 3 beste kandidaten/deelnemers aan de 1ste ronde kwalificeren zich voor de 2de ronde (online). De top 10 kandidaten uit de 2de ronde van de quiz worden uitgenodigd voor een 15-daagse Bharat Ko Janiye Yatra. De 3de en 4de ronde worden in India gehouden. Deelnemers zullen Delhi, Agra en een staat bezoeken voor kennismaking. Top 3 winnaars van de finaleronde van BKJ Quiz 2019 ontvangen gouden (30 gram), zilver (50 gram) en bronzen medailles (50 gram) en een certificaat op de PBD-conventie, 2019. Wereldwijd doen momenteel al 40.000 participanten mee aan de quiz.

KIP
Het Know India Program (KIP) van het ministerie van Buitenlandse Zaken van India is een 3 weken durend oriëntatieprogramma voor diaspora-jongeren, uitgevoerd met het oog op het bevorderen van bewustzijn over verschillende facetten van het leven in India en de vooruitgang die het land heeft geboekt op verschillende gebieden. Hierbij komen onderwerpen als economie, industrie, onderwijs, wetenschap & technologie, communicatie & informatie technologie, en cultuur aan bod. KIP biedt een uniek forum voor studenten en jonge professionals van Indiase afkomst om India te bezoeken, hun opvattingen, verwachtingen en ervaringen te delen en nauwere banden te ontwikkelen met de hedendaagse India. De kosten hiervan worden door India volledig gedragen. Inmiddels is dit programma al 47 keren uitgevoerd. Dit programma is sec bestemd voor diaspora en kinderen van diaspora die India nooit eerder bezocht hebben en zich dat ook niet kunnen permitteren.

Academisch programma
De Indiase overheid heeft in 2006 een programma gelanceerd met de naam ‘Scholarship Program for Diaspora Children’ (SPDC) om hen te helpen bij het nastreven van cursussen en opleidingen bij Indiase universiteiten en instituten. Onder de SPDC-regeling wordt financiële hulp geboden voor specifieke niet-professionele cursussen (behalve medische en aanverwante cursussen) voor collegegeld, toegangsprijs en post-toegangsdiensten. Het schema is van toepassing op Indiase diaspora uit 66 landen. “Kinderen van diaspora moeten toegang hebben tot primaire instituten in India”, stelt de ambassadeur. Hij benadrukt dat Surinaamse studenten via dit programma met bijkans 600 universiteiten en instituten in contact kunnen komen. Die kunnen zich bij elk van deze instituten inschrijven om academische kennis te vergroten. Dit programma biedt studenten een jaarlijks bedrag van US$ 4000. Studenten kunnen zichzelf zelfstandig aanmelden. Hiernaast zijn er verschillende programma’s, zoals Study in India, ITEC etc. met honderden cursussen en trainingen die aangeboden worden. De meeste kosten worden hier ook door India betaald.

Bron: Dagblad Suriname (28-10-2018)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *