Amsterdam en Rotterdam in 3D na wedergeboorte Google Earth

Google heeft Earth flink onder handen genomen. Na de grondige revisie zijn veel plekken in 3D te bekijken. De wereld als één groot miniatuur-landschap.

Het effect is spectaculair: wie inzoomt op bijvoorbeeld de binnenstad van Amsterdam ziet voor zijn oog een Madurodam-achtig tafereel opdoemen. Ook andere grote steden en toeristische trekpleisters als kasteel Chambord in Frankrijk of de Grand Canyon hebben van Google deze behandeling gekregen. Door tegelijk de shift-toets in te drukken en de muis te bewegen kan de virtuele bezoeker door de steden dwalen, in- en uitzoomen of om gebouwen heen vliegen. 

Google Earth zag in 2005 het licht en kreeg toen de handen op elkaar. Maar in de jaren erna schoof het programma in de schaduw van broertje Google Maps. De grote update – de eerste sinds vijf jaar – moet daar verandering in brengen, ook omdat Earth nu niet als apart programma hoeft te worden geïnstalleerd, maar gewoon via het web te benaderen is.

Verdwalen

Het verschil met Maps? Maps is volgens Google om je weg te vinden, Earth om in te verdwalen. Google is naar eigen zeggen twee jaar bezig geweest met deze nieuwe versie. Behalve de 3D-beelden (die met wat meer moeite ook via Maps zijn te zien) zijn er nieuwigheden als virtuele rondleidingen langs bijzondere natuurlocaties. Hiervoor werkt Google samen met bijvoorbeeld de BBC. 

Google Earth is op dit moment alleen beschikbaar in Chrome-browsers en op Android-telefoons als app. Voor iOS en andere browsers komt de nieuwe versie van Earth later beschikbaar.

Bron: http://www.volkskrant.nl/tech/amsterdam-en-rotterdam-in-3d-na-wedergeboorte-google-earth~a4488195/?utm_source=VK&utm_medium=email&utm_campaign=20170419%7Cavond&utm_content=Amsterdam%20en%20Rotterdam%20in%203D%20na%20wedergeboorte%20Google%20Earth&utm_term=36029&utm_userid=fc84ba65-7330-4eff-8bfc-b29c7d54a05f