Android is nu het meest gebruikte computerbesturingssysteem
Is Windows de nieuwe Kodak?
Het lijkt nog niet eens zo heel lang geleden, de tijd dat Microsoft met zijn Windows zo’n beetje wereldwijd monopolist was. Na decennialang het meest gebruikte besturingssysteem te zijn geweest, moet Windows het vaandel nu aan Android overdragen.
Microsoft heeft de oorlog op de desktop gewonnen, maar het strijdperk vindt tegenwoordig elders plaats.’ De analyse van Aodhan Cullen, hoogste baas van webanalist Statcounter, over de positie van Windows, laat precies zien waar het probleem voor Microsoft zit. De trend is al een paar jaar geleden in gang gezet: er worden steeds minder gewone computers verkocht, waar de mobiele markt juist groeit.
Voor het eerst sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is Windows niet meer het meest gebruikte besturingssysteem. Dat is nu Android, het systeem dat op verreweg de meeste mobieltjes wordt gebruikt. Dit blijkt althans uit metingen van Statcounter, dat alle apparaten (mobieltjes, tablets, computers) waar mensen mee internetten, op één hoop gooit. Microsoft mag dan nog altijd dominant zijn op de markt voor laptops en desktops; bij mobieltjes speelt het bedrijf geen enkele rol van betekenis.
Einde van een tijdperk’
In maart werd volgens Statcounter 37,93 procent van de websites opgevraagd vanaf een Android-apparaat en 37,91 procent vanaf een Windows-machine. De rest komt voor rekening van Apple en (in mindere mate) systemen als Linux. Nog maar vijf jaar geleden was Windows goed voor meer dan 80 procent van al het internetbezoek. De sterk neergaande lijn laat zien hoe snel de markt is veranderd en daarmee samenhangend: hoe de positie van Microsoft is verzwakt
Cullen noemt het dan ook ‘het einde van een tijdperk’. Het is inderdaad nog niet eens zo heel lang geleden dat Microsoft werd gezien als monopolist op de markt voor besturingssystemen. Het bedrijf lag in deze oppermachtige jaren vaak onder vuur van de autoriteiten. Deze beschuldigden Microsoft ervan zijn bijna-monopolie te misbruiken om ook op andere gebieden dominant te worden.
Een voorbeeld daarvan was de koppeling met de browser Internet Explorer, die standaard bij Windows werd meegeleverd. Tegenwoordig is het Google (de maker van Android) dat in de buurt van zo’n positie komt. Android zit wereldwijd op ruim 80 procent van alle nieuw verkochte mobieltjes. De rest (op een enkel Windows-toestel na) komt voor rekening van iOS. Niet alleen bij mobieltjes moet Microsoft genoegen nemen met een zeer bescheiden rol, ook op het gebied van het zoeken op internet is een partij als Google vele malen groter. Google verdient op jaarbasis zo’n 25 miljard met zoeken, Microsoft ongeveer een tiende daarvan.
Grote Verschillen
Wereldwijd zijn er overigens grote verschillen. Zo wordt Windows in Europa en Noord-Amerika nog altijd het meest gebruikt. In Nederland bijvoorbeeld is Windows goed voor 47 procent, gevolgd door iOS en Android met ieder bijna 21 procent. In grote delen van Afrika en Azië (waar het mobieltje dominant is) is Android de grootste. Een land als India gebruikt in maar liefst 62 procent van al het internetbezoek Android.
Is Microsoft dan de nieuwe Kodak? Ofwel: het zoveelste bedrijf dat ooit oppermachtig was en ergens de boot heeft gemist? Nee, het bedrijf is niet in gevaar, zegt Al Gillen, analist bij marktonderzoeksbureau IDC. Verre van zelfs. Voor Microsoft is dit moment van kruisende lijnen vooral uit publicitair oogpunt vervelend. De trend is al een tijdje bezig en zal dus niemand bij Microsoft verrassen. ‘Microsoft realiseerde zich dat het één strijd had gewonnen, terwijl ze de nieuwe strijd niet konden aangaan; die van mobieltjes. Dit is de reden waarom Microsoft dan ook fors geïnvesteerd heeft in Windows Phone. Maar deze investeringen hebben overduidelijk nergens toe geleid.’
Cloud
Windows is zeker belangrijk voor Microsoft, maar het softwarebedrijf heeft zijn bakens verzet en verdient tegenwoordig het meeste geld met cloud-diensten. In deze via internet aangeboden software en diensten zit ook de groei. In zijn laatste kwartaal steeg de omzet met 2 procent tot ruim 26 miljard dollar. De cloud-diensten waren hierin goed voor 14 miljard. Het ontbreken van Microsoft in de markt voor mobiele telefoons heeft volgens Gillen geen enkele invloed op deze cloud-activiteiten. ‘Het einde van een tijdperk? Absoluut. Maar dit einde werd al jaren geleden aangekondigd, toen de verkopen van mobieltjes die van computers begonnen te overstijgen.’
Statcounter heeft zich bij zijn metingen gebaseerd op de bezoekers van 2,5 miljoen verschillende websites.