Arjuna’s pijlen en algebra!
Bhāskarāchārya (1114-1185 n.Chr.), Wordt wel de grootste wiskundige van het middeleeuwse India genoemd. Hij werd geboren in Bijapur in Karnataka en wordt beschouwd als de stamvader van differentiaalrekening – 500 jaar vóór Newton en Leibniz. Bhāskarāchārya schreef minstens vier wiskundige verhandelingen in het Sanskriet. Een ervan, getiteld Leelavati, bevat veel algebra-gerelateerde teasers in dit boek, die het onderwerp zijn geworden van belangrijk onderzoek door wetenschappers. Deze teasers hebben de vorm van shloka’s die problemen opleveren. De shloka’s moeten correct worden geïnterpreteerd om de betekenis te ontcijferen om de oplossing te vinden. Bekijk de shloka die in de onderstaande infographic wordt weergegeven. De directe betekenis van deze shloka is een vraag die als volgt is geformuleerd:
Tijdens de strijd tussen Arjuna en Karna in Mahabharata liet Arjuna enkele pijlen los. Van alle vrijgegeven pijlen:
• De helft werd verteerd door het stoppen van de pijlen die uit Karna kwamen,
• 4 keer de vierkante voet van de pijlen werd verbruikt om de paarden van Karna’s wagen te besturen.
• 6 waren bedoeld om controle te krijgen over Shalya, de wagenmenner van Karna. (Shalya was de oom van moederszijde van Nakula en Sahadeva.)
• 3 werden gebruikt om de paraplu van de wagen, de vlag van de wagen en de boog van Karna aan te nemen.
• Ten slotte werd Karna gedood met een enkele pijl.
Dus hoeveel pijlen zijn er door Arjuna in de strijd losgelaten?
Basisalgebra geeft gemakkelijk het antwoord op deze vraag, als de vergelijking correct is geformuleerd.
Stel dat het totale aantal pijlen X is. De bovenstaande uitspraken kunnen worden teruggebracht tot de algebraïsche vorm
* X = X / 2 + 4√X + 6 + 3 + 1
Als we dit oplossen, krijgen we de waarde van X = 100 voor het aantal pijlen dat door Arjuna is geschoten. Het plezier is echter niet alleen om de algebra goed te krijgen. Er zit zoveel verborgen informatie in deze shloka. Als we even pauzeren om wat dieper na te denken over de verborgen betekenissen:
• Zelfs voor een atirathi als Arjuna waren er wel 50 pijlen nodig om de pijlen van Karna te stoppen – het vertelt ons over de vaardigheden van Karna.
• Dat de paarden 40 pijlen nodig hadden om de wagen te immobiliseren, vertelt ons over het soort training dat de paarden op het slagveld krijgen.
• Toen zelfs de paarden 40 pijlen nodig hadden, vertelt Shalya de wagenmenner zich met slechts 6 over te geven dat hij Arjuna begunstigt.
• 3 pijlen om de wagen te pakken en de boog toont de hulpeloosheid van Karna.
• Zodra alles onder controle is, moet de vijand overwonnen worden met slechts één enkele pijl.
Dus de regels en vaardigheden die nodig zijn om een dergelijk gevecht operationeel te winnen, zijn: ten eerste, stop de vijandelijke vuurkracht; ten tweede de vijand immobiliseren door zijn drijfkracht over te nemen – de paarden en de chauffeur; ten derde geef hem een signaal over zijn hulpeloosheid door het rijtuig te vernietigen en tenslotte de vijand zelf uit te schakelen.
Als we dezelfde shloka aan de spirituele kant analyseren:
• Om de ultieme bevrijding te bereiken moet men eerst controle hebben over zijn / haar persoonlijke interesses en verlangens, dit is een zeer moeilijke taak, dus er zijn 50 pijlen voor nodig.
• Neem vervolgens de controle over 5 zintuigen en sensuele genoegens die de paarden aangeven. De 40 pijlen die hiervoor nodig zijn, geven de moeilijkheidsgraad van de taak aan.
• Controle krijgen over 5 zintuigen zal leiden tot controle over het bewustzijn (manas, gedachte, ego) aangegeven door de bestuurder.
• Als al het voorgaande is gedaan, zou het bereiken van de ultieme bevrijding (moksha) relatief eenvoudig moeten zijn.
Dit is de grootsheid van onze voorouders in sanatana dharma – slechts één shloka bevat zoveel kennis! Is dit niet geweldig?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!