Arthrose: de meest voorkomende gewrichtsaandoening

8 september was het Wereld Fysiotherapiedag. De focus lag dit jaar op bewegen met artrose en de rol van fysiotherapeuten bij de behandeling en binnen de organisatie van zorg voor mensen die last hebben van artrose of andere reumatologische aandoeningen.

De campagne was gericht op de volgende kernboodschappen:

  • Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening: 520 miljoen mensen over de hele wereld hebben artrose en 60% van de artrose gevallen betreft knie-artrose.
  • In een wereldwijde studie van 291 aandoeningen, werd heup- en knie-artrose gerangschikt als de 11e meest bijdragende aan invaliditeit.
  • De exacte oorzaak van artrose is onduidelijk. Factoren die het risico op artrose verhogen, zijn onder meer:

-​​overgewicht of obesitas
-een eerdere gewrichtsblessure
-gewrichtsoperatie
-een voorgeschiedenis van overmatig gewrichtsgebruik hebben
-erfelijkheid.

  • Lichaamsbeweging is een eerstelijnsbehandeling voor artrose. Een fysiotherapeut kan advies en voorlichting geven over pijnverlichting en manieren om artrose te behandelen. Ze kunnen mensen met artrose leren hoe ze de gewrichtsbeweging kunnen verbeteren en spieren kunnen versterken.
  • Het is belangrijk dat mensen met artrose zo actief mogelijk blijven. Dit kan helpen de pijn te verbeteren, andere symptomen van artrose te verminderen en mensen te helpen onafhankelijk te blijven.
  • Slechts ongeveer een derde van de mensen met artrose zal in de loop van de tijd erger worden, en sommigen zien een verbetering in pijn en invaliditeit. Een fysiotherapeut kan u helpen om actief te blijven.

Bron: Fysionieuws.nl