Asavari Devi

Asavari Devi

Zelden zoeken wij zelf naar de bron van oude verhalen en blijven meestal op het niveau van vertellingen steken. Hetzelfde geldt voor onze Indiase mythologieën; we zijn alleen geneigd de verhalen die ons verteld worden te geloven maar ze niet zelf uit te pluizen .Wist u bijvoorbeeld dat Bhagwan Ram eigenlijk niet de eerste was die werdt geboren uit Ayodhya maar een oudere zus genaamd Shanta had , die werd verstoten door haar vader ten behoeve van de toekomst van zijn Koninkrijk ?
Wist u dat bhagwan Shiva ook een zus had ? Niet iederren zal zo een verhaal geloven, maar bij dieper graven in de Shiv Purana komt men erachter dat Devi Asavari werd gecreeerd door Shiv, op aandringen van zijn vrouw, Parvati.
Na hun huwelijk kwam devi Parvati op Kailash wonen. Ze miste haar familie en zusters. Hoewel ze altijd liefdevol zorg van haar man, bhagwan Shiva kreeg alsook van Nandi de huishoudelijke hulp . Mata Parvati had echter nog steeds de behoefte aan gezelschap .

Ze besprak dit met bhagwan Shiva, dat zij een zuster-achtige metgezel wilde op Kailash, met wie ze van gedachten kon wisselen en haar dag kon door brengen als Hij mediteeerde.
Op de berg Kailash woonden voornamelijk mannen en devi Parvati was de enige vrouw die daar woonde. Hij vroeg haar of ze dit echt wilde. Hij adviseerde ook dat zij meer met Mata Sarasvati op kon trekken die hij immers als zijn zuster zag. Parvati gaf aan dat Saraswati Mata een drukke agenda had en daardoor niet altijd beschikbaar was .
Devi Parvati overtuigde bhagwan Shiva en toen moest Hij wel tot vervulling van haar wens overgaan .Hij stelde haar echter wel de voorwaarde dat Hij slechts zijn zus zou maken als Parvati beloofde om voor haar voor de rest van haar leven te zullen zorgen.
Een enthousiaste Parvati, zei meteen “ja” . En omdat de God van dood, bhagwan Shiva geen idee had hoe een vrouw te maken, vormde Hij met al zijn heilige krachten en kennis een vrouw, vergelijkbaar met hem. Ze was heel mollig, met lang los en wild haar, gebarsten voeten; en gekleed in een dieren huid.
Bhagwan Shiva nam haar mee naar devi Parvati en stelde haar voor als zijn zus Devi Asavari. Parvati was blij omdat ze eindelijk een zusje kreeg. Ze baadde haar, en gaf haar nieuwe kleren te dragen.
Devi Asavari, vroeg devi Parvati om eten van haar keuken. Parvati bereide heerlijke maaltijden, en bood ze aan Asavari, die het allemaal in één keer op at ; ze bleef maar om meer vragen totdat al het eten van Kailash op was, waardoor de devi Parvati radeloos werd.

Parvati wende zich tot bhagwan Shiva om zijn hulp om Asavari haar eetlust te verzadigen . De ondeugende Asavari verstopte haar echter in 1 van de kloofjes van haar hiel . Bhagwan Shiva, die alles wist, schoot Parvati mata te hulp .
Beleefd vroeg hij Asavari waar devi Parvati was . Ze loog tegen hem en zei : “Hoe zou ik het weten, waar didi Parvati heen is? ‘Wetende van haar leugens, waarschuwde hij haar. Asavari gaf uiteindelijk toe en Hij rukte zo hard aan haar voet dat devi Parvati uit haar de kloof van haar hiel viel .
Gekwetst en ontdaan door haar onbeleefdheid en grofheid, vroeg Parvati haar om van Kailash te vertrekken. Shiva herinnerde Haar aan haar belofte om de zorg van Asavari , waarin Parvati vroeg om vergiffenis en legde haar onvermogen daartoe uit om Asavari te handhaven op Kailash.

Bhagwan Shiva besloot om wat goed gedrag in Asavari aan te leren en haar dan uit te huwelijken, waarop Parvati zei: “Als Asavari beschaafder wordt, dan zou ik er geen problemen mee hebben dat ze hier op Kailash blijft. ”
Shiva verwierp haar verzoek door te zeggen: “Als je iemand niet kan hebben in slechte tijden dan moet je ze ook niet hebben op hun best.” Hij zei ook: “Twee vrouwen (niet gerelateerd door bloed), konden niet lang en gelukkig leven onder één dak.