ASHTALAKSHMÍ

Ashtalakshmí (Sanskrit: अष्टलक्ष्मी) zijn achtvoudige vormen van Lakshmí Mátá. Lakshmí Mán is in het algemeen bekend als de Godin van rijkdom. Rijkdom is een essentieel ingrediënt dat ons is geschonken voor onderhoud en vooruitgang in het geval ons leven. Het is veel meer dan alleen maar geld hebben. Het betekent overvloed in kennis, vaardigheden en talenten. Lakshmí is de energie die zich manifesteert als het complete spirituele en materiële welzijn van een persoon. De acht verschillende vormen van Lakshmí Mátá zijn:

 

Ádi Lakshmí

Ádi Lakshmí (Sanskrit: आदि लक्ष्मी) of Mahá Lakshmí (Sanskrit: महा लक्ष्मी,) is één van de vormen en incarnatie van Lakshmí als dochter van de Wijze Bhrigu. Zij is de Rijkdom van eindeloze welvaart, Godin van geen begin of einde: “Ádi” betekent eeuwig bestaan. Ádi Lakshmí betekent de eeuwige aard van de Godin. Ze heeft geen begin en geen einde. Ze is continu. Rijkdom moet daarom ook continu stromen. Het is er ook altijd al geweest en zal er altijd zijn.

Ádi Lakshmí of Ramá Lakshmí die Shrí Náráyaṇa dient is symbolisch voor Haar die de hele schepping dient. Ádi Lakshmí en Náráyaṇa zijn niet twee verschillende entiteiten, maar slechts één. Lakshmí is Shakti. Lakshmí is de Kracht van Náráyaṇa.

Ádi Lakshmí is de herinnering aan de bron. Wanneer we vergeten dat we deel uitmaken van de hele schepping, voelen we ons klein en onzeker. Ádi Lakshmí is dat aspect dat ons verbindt met onze bron, en brengt zo kracht en kalmte in de geest.

Ádi Lakshmí Mán is vierarmig, draagt een lotus en een witte vlag, de andere twee armen in Abhaya mudrá en Varada mudrá.

Dhana Lakshmí

Dhana Lakshmí (Sanskrit: धन लक्ष्मी): voor geld en goud. Ook bekend als Vaibhav Lakshmí. “Dhan” en “Vaibhav” betekenen geld, rijkdom, fortuin en inkomen. Het is de gebruikelijke manier waarop we rijkdom waarnemen en begrijpen. Deze rijkdom is van groot belang voor iemand die een verrijkt en gelukkig leven wil leiden.

Maar volgens Rigved’s Purush Shukta is Dhana niet alleen een rijkdom in munten en valuta. Zelfs zon en maan, vuur en sterren, regen en natuur, oceanen en bergen, rivieren en beken, dit zijn allemaal onze rijkdommen, zo ook het nageslacht, onze innerlijke wilskracht, ons karakter en onze deugden. Met de gratie van moeder Dhana Lakshmí zullen we al deze in overvloed ontvangen.

Dhana Lakshmí Deví is zesarmig, in rode kleding, draagt cakra (discus), shankha (schelp), kalasha (waterkruik met mangobladeren en een kokosnoot erop) of Amrita kumbha (een kruik met Amrita – levenselixer), boog-pijl, een lotus en een arm in abhaya mudrá met gouden munten die eruit vallen.

Dhánya Lakshmí

Dhánya Lakshmí (Sanskrit: धान्य लक्ष्मी) is de gever van agrarische rijkdom. Rijkdom van graan, voedsel, voeding en gezondheid: “Dhánya” betekent graan. Eten is onze meest elementaire en belangrijkste rijkdom. We hebben voedsel nodig om het leven te ondersteunen. Rijk zijn betekent dat we een overvloed hebben aan voedsel, dat ons gevoed en gezond houdt. Zij is de Godin van de oogst en de Deví die met overvloed en succes zegent in de oogst.

Met de gratie van Mán Dhánya Lakshmí krijgt men alle essentiële voedingsstoffen, granen, fruit, groenten en ander voedsel.

Dhánya Lakshmí Mátá is achtarmig, in groene kleding, draagt twee lotussen, gada (foelie), padigewas, suikerriet, bananen, de twee handen in abhaya mudrá en varada mudrá.

Dhairya Lakshmí  

Dhairya Lakshmí (धैर्य लक्ष्मी) – Rijkdom van geduld, strategie, planning, objectiviteit: “Dhairya” betekent geduld. Deze rijkdom geeft ons de geestelijke kracht om goede en slechte tijden met gelijk gemak tegemoet te treden. Het betekent het belang van planning en strategie in al onze acties, zodat we voorzichtig kunnen zijn en ons doel elke keer bereiken.

Deze vorm van Lakshmí Mán verleent de zegening van oneindige moed en kracht. Degenen die in harmonie zijn met de oneindige innerlijke kracht, zijn altijd gebonden om de overwinning te behalen. Degenen die Mán Dhairya Lakshmí aanbidden, leven en leiden een leven met een enorm geduld en innerlijke stabiliteit.

Dhairya Lakshmí Mátá is achtarmig, in rode kleding, draagt een cakra, shankh, boog, pijl, trishúl of zwaard, gouden staaf of boek en 2 handen in abhaya mudrá en varada mudrá.

Gaja Lakshmí

Gaja Lakshmí (Sanskrit: गज लक्ष्मी) is de gever van dierenwelzijn, zoals vee en olifanten. Swámí Chidananda (Cidánanda) interpreteert Gaja Lakshmí als een machthebber van royalty’s. Volgens de hinduïstische mythologie heeft Gaja Lakshmí de rijkdom die Indra (koning van demi-goden) uit de oceaan heeft verloren, teruggebracht.

Godin Gaja Lakshmí is vierarmig, in rode kleding, draagt twee lotussen, twee armen in abhaya mudrá en varada mudrá, omringd door twee olifanten die haar baden met waterpotten.

Santán Lakshmí

Santán Lakshmí (Sanskrit: सन्तान लक्ष्मी) is de erfgenaam van nakomelingen. Rijkdom van kinderen, nalatenschap, familie, vrienden, weldoeners: “Santán” betekent kinderen. Deze vorm van Lakshmí Mátá symboliseert de sociale aard van de mens. We hebben elkaar nodig. Kinderen zijn onze rijkdom. Zij zijn onze toekomst. Het gezin is de basiseenheid van mensen die hun kinderen opvoeden. Het leven gaat vooruit door zijn kinderen.

Degenen die deze specifieke vorm van Shrí Lakshmí aanbidden, bekend als Santán Lakshmí, worden geschonken met rijkdom in de vorm van gezonde kinderen, door de gunst van Lakshmí Mán.

Deví Santána Lakshmí is zesarmig en draagt twee kalasha’s (waterkruik met mangobladeren en een kokosnoot erop), zwaard, schild, een kind op haar schoot, een hand in abhaya mudrá en de andere die het kind vasthoudt. Het kind heeft een lotus.

Vijay Lakshmí

Vijaya Lakshmí (Sanskrit: विजय लक्ष्मी) of Jaya Lakshmí (Sanskrit: जय लक्ष्मी) is de gever van de overwinning, niet alleen in gevechten maar ook in het overwinnen van hindernissen om succes te behalen. Rijkdom van overwinning, doorzettingsvermogen, moed en vertrouwen: “Vijay” betekent overwinning. Deze godin symboliseert de rijkdom aan moed, vertrouwen, onbevreesdheid en overwinning. Deze rijkdom versterkt ons karakter en houdt ons succesvol in beweging op ons levenspad.

Vijay is het behalen van success in alle ondernemingen en alle verschillende facetten van het leven. Sommige mensen zijn lichamelijk sterk, maar mentaal zwak, terwijl anderen economisch rijk zijn maar arm in hun houding (attitude) en geen invloed kunnen uitoefenen. Vijay is het hebben van alomvattende overwinningen. Vijay is het overwinnen van de slechte kwaliteiten in jezelf. Vijay is de overwinning in externe en interne oorlogen en natuurlijk eeuwige oorlogen! Vandaar dat zij (degenen die Haar aanbidden), met gratie van moeder Vijay Lakshmí, overal en altijd de overwinning behalen, in alle omstandigheden.

Vijaya Lakshmí Mán is achtarmig, meestal in rode gewaden, draagt cakra, shankh, zwaard, schild, lotus, pásha, twee handen in abhaya mudrá en varada mudrá.

Vidyá Lakshmí

Vidyá Lakshmí (Sanskrit: विद्या लक्ष्मी) is de bedenker van kennis in kunsten en wetenschappen. Rijkdom van onderwijs, kennis, vaardigheden: “Vidyá” betekent kennis. Kennis hebben betekent dat we verschillende soorten vaardigheden hebben. We hebben algemene informatie over onze lokale, nationale en internationale problemen.

Sereniteit, regelmaat, afwezigheid van ijdelheid, oprechtheid, eenvoud, waarachtigheid, gelijkmoedigheid, vastberadenheid, niet-prikkelbaarheid, aanpassingsvermogen nederigheid, vasthoudendheid, integriteit, adel, grootmoedigheid, liefdadigheid, vrijgevigheid en zuiverheid zijn de achttien eigenschappen (kwaliteiten) die alleen door goed onderwijs opgenomen kan worden.

Vidyá Lakshmí Mátá is vierarmig, in witte kleding, draagt 2 lotussen en 2 handen in abhaya mudrá en varada mudrá.

 

Bron: https://www.templepurohit.com/

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *