“Awaken the Light within”. Diváli viering met de Brahma Kumaris

Diváli wordt traditioneel gevierd door de Brahma Kumaris vanwege de diepe spirituele betekenis ervan. Het programma van de avond bestond daarom ook uit drie delen, waarvan deel 1, handelde over de zuiverheid van godin Saraswati. In deel 2 werden de 5 aspecten van Diváli belicht en tenslotte in deel 3, moeder Lakshmi- haar betekenis en rol. Dans en creatieve meditatie verdiepten de ervaring.

 

Zuiverheid

Wanneer Diváli gevierd wordt, wordt heel uitgebreid schoon gemaakt. Aan reinheid en aanschaffen van nieuwe dingen zoals keukengerei en kleding wordt speciale aandacht besteed. Eigenlijk gaat het over de innerlijke zuivering, het opruimen van wat onzuiver is, zodat er ruimte vrijkomt voor nieuwheid. Blijven vasthouden aan oude gevoelens en ideen, creert geen ruimte voor innerlijke verandering. Daarom is het belangrijk om eerst kennis eigen te maken, inzicht te verruimen en daarna te werken aan zuivering. Godin Saraswati, het symbool van reinheid, schoonheid en wijsheid wordt afgebeeld in witte sari, zittend met haar sitar vanwege de muziek van kennis die zij verspreidt.

 

Licht

De 5 aspecten van Diváli zijn: de aarden diyá, ghee (olie), katoen (lont), vlam en het licht.

De aarden diyá, symboliseert het lichaam. Deze bestaat ook uit de 5 elementen (aarde, vuur, water, lucht en ether). De ghee/olie wordt gebruikt als de voeding die het licht brandende houdt, spiritueel is het kennis en liefde. Het katoen zorgt ervoor dat er constante toevoer van olie naar de vlam is, wat te vergelijken is met de inspanning die we moeten maken om zuiver te worden. De vlam staat voor de 7 basis deugden die wij eigen moeten maken, namelijk: kennis, zuiverheid, liefde, vrede, geluk, bovenzinnelijk geluk en kracht. Wanneer wij spirituele kennis eigen hebben gemaakt, zullen we kracht ervaren en instaat zijn deze kennis aan anderen te vertellen. Wij moeten de deugden eigen maken en ze verspreiden aan anderen. En goede wensen en zuivere gevoelens hebben voor anderen ongeacht wie het ook is: jong of oud, arm of rijk, geschoold of ongeschoold. Deze moeten onzelfzuchtig zijn. Als de vlam krachtig wordt, zal het licht stralen en zich verspreiden naar alle richtingen. 

Fysieke duisternis wordt verdreven door een fysieke diyá, maar spiritueel licht is het licht van de ziel, dat zal alleen stralen wanneer onwetendheid plaats maakt voor kennis. Kennis is de dag, waardoor wij op het goede pad lopen en anderen ook het pad laten zien. Als mijn licht is aangestoken, kan ik liefdevol, vredevol en gelukkig zijn naar iedereen toe.

   Diváli (deep awali, deep mala) betekent letterlijk een rij of krans van lichtjes, dus meer dan 1 diyá is nodig om het licht te verspreiden. Zo ook, zullen wij als groep de wereld dienen door onze vibraties. Diváli is een feest van samen delen, waarbij veel zoetigheid wordt gegeten. Het eten van zoetigheid is heel gemakkelijk, maar onze woorden moeten ook zoet worden.

   Met Diváli wordt de oude boekhouding afgesloten en een nieuwe begint, dus het is het begin van een nieuw jaar voor zakenlui. We laten het verleden achter ons, dus we moeten het oude loslaten en geen verdriet ervaren.

 

Overvloed

In het laatste deel werd aandacht besteed aan het aangestoken licht. Alles is schoon en dus kan moeder Lakshmi komen. Lakshmi staat voor voorspoed, overvloed, rijkdom. Spiritueel zijn het de onvergankelijke juwelen van kennis die we ontvangen, waardoor de innerlijke rijkdom toeneemt. Lakshmi wordt in 108 verschillende vormen aanbeden; elke vorm geeft voorspoed aan, op verschillende niveaus. Lakshmi’s handen schenken, omdat zij een overvloed heeft van alles (devta). 

    Als ik denk dat dat ik niet genoeg heb, ga ik bedelen (levta). Bijvoorbeeld: bedelen om aandacht. Maar Diváli herinnert ons eraan dat wij schenkers zijn. Ik ben van oorsprong een spiritueel wezen, dus ik kan schenken. Ik hoef bijvoorbeeld niet bij een ander te gaan om liefde te zoeken, want dan zal ik ook teleurstelling ervaren en de andere kan ook afstand van mij nemen. Hoe meer ik geef, hoe meer ik zal ontvangen, dat is een spirituele wet.

   Zowel Saraswati als Lakshmi wordt aanbeden. Ze vertellen iets over ons. Wanneer ik zelf kennis eigen maak, word ik wijzer. Door de connectie met de Bron kan ik mij met spirituele liefde vullen en mezelf innerlijk krachtig maken.

Diváli herinnert mij waar ik aan moet werken voor mijn spirituele vooruitgang, zodat het licht brandende blijft. Zorg ik voor aanvoer van energie van de Bron en deel ik het licht met anderen, dan wordt het een stralende krans van licht.

BRAHMA KUMARIS SPIRITUELE ORGANISATIE