Áyurveda: Wat houdt de Pancakarma behandeling in?

De Áyurveda behoort tot de Atharva Veda, een van de 4 Veda’s en behandelt de medische wetenschap in alle aspecten en geeft aanwijzingen voor een gezond en lang leven. Dit is uitvoerig beschreven in de klassieke werken van Caraka, Sushruta, Vágbhata e.a.

In de Áyurveda zijn er 2 verschillende manieren om een patiënt te behandelen:

Sáman (verzachting) en Sodan (zuivering). Bij Sáman gaat het om de dosha’s (bio- energieën: váta, pitta en kapha) weer in balans te brengen en dit gebeurt door middel van leefwijze, dieet en medicijnen/kruiden. Bij Sodan gaat het om het verlagen van de verhoogde dosha’s en wordt de oorzaak verwijderd, zodat de ziekte niet meer terugkomt. De mogelijkheid dat de ziekte wel terugkomt, is bij Sáman wel aanwezig. De eeuwenoude Pancakarma (PK) kuren uit India zijn om te reinigen, te verjongen, te genezen, te ontspannen en kunnen dienen om ziekten te voorkomen. Het is ook een vitaliserende therapie, die zeer effectief is voor lichaam en geest. PK bestaat uit vijf (panca is vijf en karma is handeling) verschillende behandelmethoden om de lichaamskanalen (srota’s) te reinigen, zodat de levensadem (prána) zonder obstakels alle lichaamscellen kan bereiken. Het stimuleert bovendien de cakra’s en nádí’s en zorgt voor een hernieuwd evenwicht. PK was een koninklijke behandelmethode. Koningen, mahárájá’s en priesters ondergingen jaarlijks een PK behandeling voor hun spirituele groei en gezondheid. Het enorme succes van deze traditionele behandelmethoden trok de aandacht van de medische wereld. Het wordt nu

ook toegepast in vele landen buiten India. De PK bestaat uit vijf verschillende vormen van reinigen om de opgehoopte gif- en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen (vlgs. Caraka en Sushruta). Na het bepalen van de dosha door de Áyurvedische deskundige, wordt het behandelprogramma persoonlijk opgesteld.

* Vamana (braaktechniek): wordt niet gegeven aan te magere of zwakke mensen, maar uitsluitend aan patiënten met een te hoge kapha dosha, bv bij astma etc.

* Virecana (purgeren): heeft tot doel het reinigen van de dunne en dikke darm.

* Anuvásan vasti (reinigende klysma): er worden via de endeldarm kruidenaftreksels in de dikke darm ingebracht.

* Asthapan vasti (voedende klysma):

er wordt via de endeldarm kruidenolie in de dikke darm ingebracht. Vasti is vooral geïndiceerd bij de zgn. vátaaandoeningen z.a. constipatie, gasvorming, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, vermoeidheid, etc. Het reinigen van de dikke darm is effectief voor vele ziekten en vormt een belangrijk onderdeel van de PK behandeling.

* Násyá: kruidenoliën en ghí worden via de neus ingebracht. Deze behandeling kan voedend of eliminerend zijn en wordt gegeven voor verschillende klachten. Vlgs. Sushruta worden Anuvásan – en Asthapan vasti als één handeling (karma) gezien en de vijfde is dan de

 *Rakta-mokshana: deze behandeling dient om het bloed lokaal te reinigen en te zuiveren en wordt toegepast bij bloeduitstortingen en bloedonzuiverheden. Voor en tijdens de bovengenoemde behandelingen worden ook bepaalde behandelingen toegepast om de dosha’s in balans te brengen, b.v. het opwekken van transpiratie (swedana), stimulatie van de weefsels d.m.v. oliemassages (abhyanga) en stimulatie van de spijsvertering. Verder zijn er tal van andere ondersteunende behandelingen z.a. shirodhárá, patra potli, shirovasti, karna puran, akshi tarpan etc. Voor de PK behandeling wordt aangeraden om intern te verblijven.

Bron: art. Drs Amrika R. Anroedh, Áyurvedisch practitioner