Ayurveda, wetenschap van het leven, nu wekelijks op TV

Het woord Ayurveda (in Sankriet taal) is een samenstelling van het woord ayus, dat ‘leven’ of ‘levensprincipe’ betekent, en het woord veda, dat ‘kennis of wetenschap’ betekent. Hierdoor kunnen we Ayurveda vertalen als ‘de wetenschap van het leven’. Ayurveda is natuurlijk en allesomvattend, tijdloos maar toch modern. De toepassing ervan is eenvoudig en onafhankelijk van waar we vandaan komen en waar we leven, welke voorkeuren en aversies we hebben. Het geheim van ayurveda zit in het holistische principe en de kennis van onze eenheid met de natuur en haar wetmatigheden.

Vanwege het holistisch fundament groeit de interesse voor Ayurveda. De filosofie is dat complete en optimale gezondheid alleen mogelijk is indien er aandacht wordt geschonken aan onze fysieke, mentale, emotionele, sociale en spirituele behoeften. Deze unieke manier van in het leven staan, zoals door de Ayurveda wordt aanbevolen, brengt op zich al genezing. De kennis komt vanuit de duizenden jaren oude gezondheidsleer, welke haar wortels heeft in India. Deze kennis blijft volop actueel: als geneeskunde in India, maar ook in de rest van de wereld.

Zeker in onze hedendaagse hectische samenleving, is de kennis van Ayurveda van grote waarde.

 WAAROM AYURVEDA?

  • Ayurveda werkt weerstandsverhogend en ziekte preventief
  • De Ayurveda is de oudste geneeskunde die de menselijke beschaving kent (Experience base)
  • Ayurveda is de werkelijke kunst van het leven en heeft de tand des tijds overleeft
  • Ayurveda verbetert de kwaliteit van lichamelijke, mentale en spirituele bewustwording
  • Klasieke Ayurvedische kruidensupplementen hebben 100% natuurlijke ingrediënten
  • Ayurvedische producten hebben géén bijwerkingen van lichaamsvreemde chemische stoffen
  • Ayurveda heeft authentieke programma’s die helpen het lichaam (geleidelijk) te ontslakken/detoxen
  • Ayurveda is vooral goedkoper en in veel gevallen effectiever dan de hedendaagse Allophatie (reguliere geneeswijze)
  • Vanwege de vele recente wetenschappelijke onderzoeken in verschillende landen is het naast experience base nu ook op basis van evidence base zijn waarde bewezen.

De WHO over Ayurveda

De Ayurvedische Geneeskunde wordt door de Wereld Gezondsheids Organisatie (World Health Organization WHO) sinds enkele jaren officieel erkend als een wetenschappelijk geneeskunde (zie: WHO Traditional Medicine Strategy 2001-2005). Ayurveda neemt dan ook steeds een belangrijke plaats in de wereldgezondheidszorg. In de laatste jaren heeft de WHO tevens kennis genomen van het Ayurvedische standpunt, dat niet alleen de afwezigheid van ziekte, maar ook het mentaal en spritueel welbevinden van essentieeel belang is. Zij hebben dit onderschreven door het Ayurvedische standpunt op te nemen in hun statuten. Ook deze erkenning van WHO onderstreept daarmee het belang van de Ayurveda wereldwijd. Ayurveda is vooral de laatse jaren in het Westen erg in opkomst en tal van Ayurvedische klinieken en opleidingen (Europa en de VS), een groot aanbod aan literatuur en het beschikbaar worden van Ayurvedische preparaten heeft de Ayurveda overal op de wereld erg toegankelijk gemaakt. Ook de educatieve eindkwalificaties van de Ayurveda zijn dan ook vastgelegd door WHO in 2009. In 2014 zelfs een Wereld Pact ondertekent tussen de WHO en de ministerie van AYUSH (Ayurveda, Yoga, Unani, Siddha en Homeoptie) India, om Yoga en Ayurveda over de hele wereld te verspreiden.

 Ayurveda in Suriname

Eigenlijk kennen we Ayurveda in Suriname al voor dat de Allopathie hier bekend was. Want de verschillende bevolkingsgroepen hebben hun eigen systeem van Traditionele medische systemen of natuurgeneeskunde, in Suriname vooral aangeduidt als oso dresi of alternatieve geneeswijze.

Alhoewel Ayurveda opzicht niet als alternatieve en/of Complementair geneeskunde meer is maar vooral als Integratieve Geneeswijze is ontwikkeld de laatste dicennia, kan het een bron zijn voor de rest van de Traditionele Medische Systemen in Suriname om met dezelfde blauwdruk mee te liften tot een hogere nivo en vooral economisch en gezondheids voordelen voor Suriname te realiseren.

Het echte potentieel van de traditionele geneeskunde in Suriname is nog onderbenut. De belangrijkste redenen zijn onvoldoende nauwkeurig wetenschappelijk onderzoek en de bezorgdheid over standaarden en kwaliteit. Op 23 januari 2020 is de  Memorandum of Understanding (MoU) tussen Suriname en India inzake ontwikkelen van een Traditionele Medische Systemen Industrie is ook al getekend waarbij India verschillende  mogelijkheden kan aanbieden om Suriname een Hub te maken van Zuid Amerika. Zoals Leerstoel, Farmacopeeen, Klinieken, Educatie, Research en in de Agrarische sector voor medicinale planten en manufacturing, van zaad tot eindprodukt. Dus niet alleen gezondheidsvoordelen maar ook economische voordelen als produktieland van zoveel verschillende kennis en Flora,

Suriname moet daarom zich inzetten om de erkenning van de traditionele geneeskunde in Suriname te formaliseren conform de in 2003 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bij haar lidstaten gedane dringende aanbeveling om nationaal beleid en regelgeving op het gebied van traditionele medicijnen te ondersteunen.

De heer Amrika Anroedh gecertificeerd als Ayurveda Pratitioner (wel erkend in NL) gaat de programmas verzorgen. Behalve over de Ayurveda en de basisprincipes zullen er ook over verschillende ziekten en de management ervan en natuurlijk aandacht aan preventie gegeven. Daarnaast zullen er ook middels documentaires ook de verschillende andere medische systemen aan bod komen door gasten uit te nodigen zodat er een begin gemaakt kan worden voor een Gezonde Suriname door Integratie en Synergie van de verschillende Medische Systemen.

Dit initiatief is dankzij de SDTV (kanaal 26.4) tot stand gekomen.

Donderdag 22 april begint de uitzending Deel 1 om 20.00 uur (herhaling op de zondag daaropvolgend). Elke week een nieuwe onderwerp.


AD

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *