Bachá Bázi : Afghaanse praktijk van kinderseks slavernij

 KABUL: Afghanistan bereidt zich voor om de praktijk van “Bachá Bázi”, seksuele uitbuiting van jongens strafbaar te stellen, met een hele reeks van strenge straffen in een voor de eerste maal herziene wetboek van strafrecht .

De stap komt na een AFP-verslag van vorig jaar waarin stond dat de Taliban tot de exploitatie van deze eeuwenoude praktijk ,die een van de meest flagrante schendingen van de mensenrechten in het land is , overging, waarmee er  dodelijke ‘insider’ aanslagen in  het zuiden van Afghanistan werden uitgevoerd .

Hier zijn een aantal belangrijke feiten over Bachá Bázi.

Machtige krijgsheren, commandanten, politici en andere leden van de elite  houden vaak “Bachas” als een symbool van macht en welvaart. Bachas, soms verkleed als vrouwen, worden vaak seksueel misbruikt. Ze kunnen ook worden gebruikt als dansers bij privé feesten.

Bachá Bázi wordt  niet door iedereen gezien als homoseksueel gedrag – een in de volksmond gedemoniseerde en afwijkende seksuele daad  in de Islam, wat  grotendeels aanvaard is als een culturele praktijk.

“Vrouwen zijn voor de opvoeding van kinderen, jongens zijn voor het plezier” is een bekend gezegde in vele delen van Afghanistan.

De oude gewoonte, verboden onder het Taliban bewind van 1996-2001 , maakt  een opleving mee in de afgelopen jaren. Het  is landelijk wijdverbreid , in het Pashtun gebied in het  zuiden en oosten van Afghanistan, en bij de etnische Tadzjieken op het  noordelijke platteland .

De strakke gendersegregatie in de Afghaanse samenleving en het gebrek aan contact met vrouwen hebben bijgedragen aan de verspreiding van Bachá Bázi, zeggen mensenrechtenorganisaties . Een aantal andere factoren, zoals het ontbreken van de rechtsstaat, corruptie, beperkte toegang tot de rechter, analfabetisme, armoede, onveiligheid, en het bestaan ​​van gewapende groepen hebben ook bijgedragen aan de verspreiding van deze praktijk ,zegt de Afghaanse onafhankelijke mensenrechtencommissie (AIHRC)  in een rapport van 2014.

AIHRC wijst erop dat het strafrecht van Afghanistan  verkrachting en pederastie verbiedt, maar tot nu toe zijn er geen duidelijke bepalingen over Bachá Bázi. “Er is een kloof en onduidelijkheid in de wetten van Afghanistan over Bácha bázi en de bestaande wetten kunnen het probleem niet voldoende aanpakken,” aldus het rapport.

Het is deze kloof die de regering hoopt dat het herziene wetboek van strafrecht zal aanpakken. Maar de regering heeft een slechte track record van  uitvoering van dergelijke maatregelen, doordat  veel van de daders banden hebben met de veiligheidsorganen en door het gebruik van  macht en het geven van steekpenningen  worden zij vrijgesteld van straf.

Bachas zijn meestal in de leeftijd tussen 10 en 18. Velen van hen zijn ontvoerd en soms drijft wanhopige armoede  hun families om hen te verkopen aan misbruikers.

“De slachtoffers van Bachá Bázi lijden aan ernstige psychische trauma’s doordat  ze vaak verkracht zijn”, zegt het  AIHRC verslag

“Zulke slachtoffers hebben last van stress en een soort van wantrouwen, hopeloosheid en een pessimistisch gevoel. Bachá Bázi leidt tot angst onder de kinderen en een gevoel van wraak en vijandigheid  ontwikkeld zich  in hun hoofd.” Op hun beurt worden vele adolescente slachtoffers zelf liefhebbers waardoor het misbruik cyclisch wordt.

“In de afwezigheid van  sociale diensten die deze jongens die  dit afschuwelijke misbruik hebben ondergaan te  helpen  te rehabiliteren , is het  moeilijk om te weten wat er gebeurt met deze kinderen,” zei Charu Lata Hogg, een in Londen gevestigde partner bij Chatham House, een denktank.

“We hebben anekdotische rapporten gehoord dat velen opgroeien en hun eigen Bachas  houden waardoor  de draaideur van misbruik bestendigd word.”

Bachá Bázi heeft een nadelige invloed op de voortdurende staat van het conflict in Afghanistan, het helpt de Taliban om te infiltreren in de veiligheidsgelederen in provincies zoals Uruzgan, zeggen de ambtenaren. Het misbruik in de beveiligingsgelederen ondermijnt ook ondersteuning voor de NAVO-opgeleide Afghaanse troepen.

“Tot op heden hebben de VS  meer dan $ 60 miljard aan hulp verstrekt aan de Afghaanse National Defense en Security Forces (ANDSF), met inbegrip van bijna $ 500 miljoen aan de Afghaanse lokale politie”, zei het Amerikaanse Congres in 2015.

“Primitief seksueel gedrag door Afghaanse militairen en de politie kon de Amerikaanse en Afghaanse publieke steun ondermijnen voor de ANDSF en onze enorme investering in gevaar brengen.”

Deze praktijk blijft ook de Taliban’s wens om de sharia her te vestigen in Afghanistan aanmoedigen en voedt hun opstand. “Zo deed het  wilde misbruik van de roofzuchtige mujahideen krachten in de vroege jaren 1990  de populariteit  stijgen van de strenge Taliban en hielp hen aan de macht in het grootste deel van het land. Een soortgelijk gedrag van de regeringstroepen na 2001 zal  ook helpen om de opstand te inspireren”, zei een westerse functionaris in Kabul .