Bal Anjaneya of Bal Hanuman

Bal Anjaneya of Bal Hanuman:

Dit is het verhaal van Pawanputra Hanuman. Weet je hoe hij werd geboren? Het verhaal van zijn geboorte is even fascinerend als zijn machtige daden.
Om te weten over Hanuman moeten we nog eens terug gaan naar de tijd voor zijn geboorte. Laten we naar het paleis van Shri Brahma gaan , waar het allemaal begon.
Weet je wie Shri Brahma is? Hij is de God van de schepping. Hij woonde in een prachtige goddelijke paleis in de hemelse verblijfplaats . De schoonheid van het paleis was een constante bron van bewondering , zelfs voor de goden.
Er waren een aantal aanwezigen in de hemelse paleis-rechtbanken van Shri Brahma.
A Hindu God called Brahma, with heads on four directions, white mustache and beard, eyelids painted with black liner and forehead tainted with a red paint, while wearing a gold headdress, pink vest, gold pants and trinkets on his arms and feet, flower necklace, hands holding a pink flower, beads, money and pot
(Foto: Brahma , de schepper )

Onder hen was een mooie verzorgster, genaamd Anjana. Tevreden over haar prestaties besloot Shri Brahma om haar te belonen. Hij riep haar en vroeg wat ze wilde.

Anjana aarzelde eerst. Toen antwoordde ze: “Heer, ik zou graag willen dat U een vloek uitgesproken over mij door een wijze , teniet doet”
“Vertel mij er over ,misschien kan ik je helpen” zei Shri Brahma.
Hoopvol dat haar vloek zou kunnen worden verwijderd, vertelde Anjana . “Toen ik aan het spelen was als kind op aarde, zag ik een aap mediteren met haar benen gevouwen in een lotus houding, als een menselijke sage .Het was een grappig gezicht,., Dus gooide ik soms vruchten op haar. ”
“Maar Ik heb een hierbij een fout gemaakt. Want het was geen gewone aap. Een krachtige wijze had de vorm van een aap aangenomen om zijn tapasya (spirituele oefeningen) te doen. Mijn vruchten stoorde zijn boetedoening en hij opende kwaad zijn ogen”
“Zodra hij mij zag, vervloekte hij me dat ik een aap zou worden als ik verliefd zou worden op iemand. Ik smeekte hem om mij te vergeven.”
“De wijze zei dat daar hij al had gesproken, hij de vloek niet ongedaan kon maken. Maar hij verzekerde me dat de man op wie ik verliefd zou worden van mij zou houden, ondanks mijn apen gezicht.”
“Shri Brahma, Ik ben hier geboren en opgegroeid . Hoe kan ik leven met een apen gezicht tussen mijn mooie zussen?

Als u mij zegent en weer mijzelf wordt zal ik u heel dankbaar zijn,” zei ze angstig.
Brahma had medelijden met de ongelukkige apsara. Hij dacht even na. Toen hief hij zijn ogen naar de angstige Anjana.
“Ik zie een manier om uw vloek te verwijderen , Anjana,” zei hij vriendelijk. “Ga naar de aarde en leef er voor een tijdje. Je zult je man ontmoeten op aarde en uw vloek zullen worden verwijderd als u -. geboorte geeft aan een incarnatie van Shri Shiva,” zei Shri Brahma.
Anjana accepteerde het advies Brahma’s. Ze werd kort daarna geboren op aarde . Ze woonde in een bos als een jonge jager.

Op een dag zag ze een sterke man vechten met een leeuw. “Wat een dappere man!” ze dacht in bewondering. “Ik wou dat hij naar mij zou kijken !”
Terwijl Anjana de man bewonderde , draaide deze zich om en zag haar. Op het moment dat zijn oog op haar viel , veranderde ze in een aap!
Met een nood kreet,zeeg Anjana op de grond en bedekte haar gezicht met haar handen. Bij het zien, zien vallen van haar val op de grond, kwam de man rennend naar haar toe.
“Wie ben je eerlijk meisje? Waarom huil je? Toon je gezicht. Laat me je zien,” vroeg hij haar.
“Ik kan niet, dappere man,” antwoordde Anjana somber. “Ik ben Anjana, een apsara, vervloekt om een aap te worden zodra ik verliefd word. Ik smeek u om me met rust te laten in mijn verdriet, ‘jammerde ze en keek naar de knappe man door haar vingers.

Tot haar grote verbazing zag ze een grote aap inplaats van de man die voor haar stond ! Eerst had ze zijn gezicht niet kunnen zien op afstand.
De tot aap omgevormde man begreep haar verbazing. Hij sprak. “Ik ben geen mens, hoewel ik de menselijke vorm kan nemen als ik dat wil. Ik ben Kesari, de koning van de Apen , gezegend door Shiva Bhagvan , met magische krachten. Ik zal vereerd zijn als je mijn vrouw wordt . Zou je me acceptereren door mijn vrouw te zijn , lieve Anjana? ‘.
Anjana werd erg blij en accepteerde zijn voorstel.
“Het woord van de wijze was inderdaad waar ” dacht Anjana, “Kesari vindt mijn uiterlijk niet erg want hij is zelf een aap!”
Anjana en Kesari trouwden in de bossen. Daar zij een vrome toegewijde was ,voerde Anjana intense tapasya uit door het aanbidden van Shiva Bhagavan.
Shri Shiva was blij met haar. Hij verscheen voor haar en vroeg haar wat ze wilde.
” Shiva Bhagvan, ik wens dat u geboren wordt als mijn zoon, zodat ik kan worden bevrijd van de vloek van de wijze,” verzocht Anjana.
“Zo zal het zijn!”. Shiva Bhagvan gaf zijn toestemming en verdween.
Kort daarna, op een dag terwijl Anjana Shiva aanbad , was er in een ander deel van het land een yagna bezig waarbij , Dasharatha, de koning van Ayodhya, bidde om kinderen te krijgen, Het was de Putrakama Yagna. Agni, het Vuur-God gaf Dashratha wat heilige payasa (pudding) en vroeg hem om de payasa onder zijn vrouwen te delen, zodat ze goddelijke kinderen konden krijgen.

Shiva bhagvans zegen voor Anjana begon te werken. Terwijl Dasharatha payasa gaf aan zijn oudere vrouw Kausalya, griste een vogelijk door God gestuurd een deel van die pudding weg.
De vogel hield de pudding in zijn staart en vloog weg van Ayodhya naar de bossen waar Anjana woonde. Het vloog over de dichte bomen en liet de payasa vallen ,precies waar Anjana bezig was met tapasya.
Vayu, de altijd aanwezige wind-God, zag dit gebeuren,. “Beweeg , Vayu!” hoorde hij een stille opdracht in zijn geest van Shiva Baba. Vayu trok meteen de pudding naar zich toe en plaatste het op de uitgestrekte handen van Anjana.

Anjana voelde iets dalen in haar hand. Ze opende haar ogen en keek naar de payasa in haar hand. “Is dit het aanbod van Shiva Bhavan? ‘ vroeg ze zich af en slikte het.
Terwijl de goddelijke pudding door haar keel ging, voelde Anjana onmiddellijk de zegeningen van Shiva. Na enige tijd, beviel ze van een kleinezoon met apen gezicht . Kesari was erg blij om zijn zoon te zien. Het kind werd genoemd als Anjaneya oftewel de zoon van Anjana.

h1
(Foto : Anjana met zoon Anjaneya)

Na het bevallen van de incarnatie van Shiva Bhagvan werd Anjana verlost van de vloek van de wijze. Ze begon nu haar wens om terug te keren naar de hemel te uiten.

Toen Anjaneya over de wens van zijn moeder te weten kwam , werd hij verdrietig. “Moeder, wat zal mijn toekomst zijn zonder u? Hoe kan ik mezelf voeden? Hoe zal ik leven? ‘ hij vroeg.
“Maak je geen zorgen, Anjaneya,” zei Anjana. ‘Je vader is de dappere Kesari. Uw voogd is de geest van levengevende Vayu. Ze zullen je altijd beschermen. Als je honger hebt,zullen rode rijpe vruchten als een rijzende zon uw voeding zijn. ”

Anjana kuste haar zoon en liet hem alleen. Ze ging terug naar haar hemelse verblijfplaats.
“Vruchten rood en rijp als de zon? ‘ dacht Anjaneya. “Is de zon zo’n rijpe vrucht? Laten we eens kijken!”
Denkende dat de zon een aantal heerlijke vruchten was ,wilde de baby Anjaneya de zon proeven. Anjaneya was een goddelijk kind. Zijn moeder was een apsara en zijn vader was een Aap-Koning, het wasdus het logisch dat Anjaneya enkele magische krachten zou erven. Hij was immers een incarnatie van Shiva. Het bereiken van de zon was niet een moeilijke taak voor hem. Hij maakte een grote sprong om de gloeiende bal aan de hemel te vangen.
Suryadeva, de Zonnegod was vreedzaam aan het gloeien in de lucht toen hij plotseling een aap op hem zag afkomen. De aap werd groter en groter toen hij de zon naderde. Maar de vreselijke warmte stralen die elke sterveling aanwezigheid in de buurt van de zon onmogelijk maakte, had geen effect op het schepsel.
Hanuman en Suryadeva

Bij het zien hiervan werd Suryadeva bang en begon te roepen om hulp. “Indra! Indra! Help me!” schreeuwde hij .
Indra, koning van de goden in de hemel, rustte in de buurt in zijn hemelse verblijfplaats. Hij was verbaasd om de Zon-God om zijn hulp te horen roepen .

“Waarom schreeuwt Suryadeva om mijn hulp? ‘ vroeg Indra zich af. ‘Is hij niet krachtig genoeg om alles wat dicht bij bij hem komt te branden? Of is er iets buiten zijn controle? Ik moet zien wat er gebeurt! ”
Indradeva klom prompt op Airavatha de witte olifant, zijn rijdier, en verliet zijn verblijfplaats om de oorzaak van Suryadeva’s angst te vinden. Al snel zag hij dat een vliegend monster probeerde de zon te vangen. “Geen wonder dat Suryadeva zo bang was !” dacht Indra, die nog nooit zo’n schepsel had gezien.
De zon naderende was , was Indra verrast om te zien dat het monster eigenlijk een gigantische aap was.
“Stop!” beval hij . “Wie ben jij? Waarom probeer je de zon te vangen?”
“Ik ben Anjaneya, zoon van Kesari en Anjana.” antwoordde het reus kind. “Mijn moeder vertelde me dat rijpe vruchten als de rode zon mijn eten zullen zijn, dus ik de zon vangen en opeten.”
Eerstens werd Indra geamuseerd door de onschuld van het kind, zodat hij hem adviseerde om terug te keren naar de aarde. “Dit is niet een vrucht, Anjaneya, dit is de zon- de bron van alle licht en leven.” zei dat hij en beval, “Keer terug waar je vandaan kwam.”

Maar de ondeugende Anjaneya negeerde zijn commando’s en vervolgde zijn reis naar de zon , om deze te vangen.
Nu werd Indra boos over de onbeschaamdheid van het kind. Hij waarschuwde hem een paar keer niet te gaan in de buurt van de zon, maar Anjaneya luisterde niet naar hem .
Tenslotte werd de Koning van Devtas zo woedend dat hij Anjaneya sloeg met zijn bliksemschicht “vajra”.

Kaaabuuuuuuum !!! De bliksem sloeg het kind, verwondde zijn kin waardoor hij naar beneden viel op de aarde. De “vajra” raakte Anjaneya’s gezicht. Zijn wangen waren opgezwollen en twee keer zo groot. Terwijl de jongen viel, werd lichaam werd kleiner en kleiner. Ten slotte werd hij de kind aap die hij werkelijk was en raakte de grond .
Vayu, de God van de Wind, was hier aanhet zwerven en hoorde een grote “plof”. Nieuwsgierig, ging hij in de richting van het geluid om het te onderzoeken.
Wat hij zag schokte hem . Hij kon zijn ogen niet geloven. Anjaneya lag bewusteloos op de grond. Wie had gedurft om zijn goddelijke -zoon te verwonden?
“Wie heeft dit gedaan? ‘ brulde hij, maar niemand antwoordde. Indra was al vertrokken naar zijn woonplaats en de zon was opnieuw vreedzaam aan het gloeien in de lucht.
De God van de wind was vreselijk boos. “Waarom zou ik de moeite nemen om mijn plicht te doen wanneer niemand mijn vraag beantwoordt? ‘ dacht hij.
Met grote genegenheid, tilde hij zijn petekind in zijn handen en ging naar de Pataalloka, de onderwereld van de aarde.

Toen Vayu de aarde verliet, was er geen lucht meer in de wereld. Mensen, dieren en bomen hadden moeite om te ademen en begon te sterven.
De Zon-God was geschokt door deze gebeurtenissen en hij rende naar Brahma, om Hem te vertellen over de ramp op aarde.

Brahma werd bezorgd over de situatie op aarde. Hij riep Indra en beschuldigde hem.
“Kijk eens wat je domme woede heeft veroorzaakt!” Hij donderde. “Je hebt een goddelijk kind pijn gedaan en nu lijden de mensen op aarde als gevolg van uw fout. Dit is allemaal door U te doen!”.
Indra boog zijn hoofd in schaamte. “Het spijt me voor mijn acties” mompelde hij.
Brahma nam hem en de andere goden mee naar Pataalloka en smeekte Vayu om terug te keren naar de aarde.
“Ik smeek om vergiffenis namens alle mensen, alle wezens en goddelijke wezens. Ga terug naar de aarde, o zachte Vayu.”
“Ik zal nergens komen zonder mijn Anjaneya”, zei Vayu vastberaden. Waarop Brahma , met behulp van zijn bevoegdheden, Anjaneya’ wonden op magische wijze genas. Hij gaf hem ook de zegen door te zeggen: ” Geen wapen zal ooit in staat zijn om een effect op Anjaneya te hebben.”
Om Vayu verder te behagen, zei Indra zei tegen de jongen: “Je zult een ‘Chiranjeevi’ (onsterfelijk) worden . Ik mijn zegen op uw hanu (wang) plaatsen om zo te zijn. Vanaf nu zal u genoemd worden als de dappere Hanuman!”
Zo werd Anjaneya bekend als Hanuman en had nog veel meer avonturen tijdens zijn kinderjaren. Met de zegeningen van alle goden werd Hanuman een groot krijger en had Shri Rama geholpen in zijn zoektocht naar zijn vrouw Sita om die terug te brengen. Dit is bij iedereen bekend als de grote epos Ramyana.