Bangladesh maakt onbewoond eiland gereed voor huisvesting Rohingya-vluchtelingen
De regering van Bangladesh wil op korte termijn honderdduizend Rohingya-vluchtelingen verhuizen naar een afgelegen modderplaat in de Golf van Bengalen. De Rohingya’s moeten daar gehuisvest worden tot zij terug kunnen naar Myanmar, het land dat ze afgelopen maanden ontvluchtten na gewelddadige etnische zuiveringen door het Myanmarese leger.
Volgens Reuters wordt het afgelegen Bhasan Char (‘Drijvend Eiland’) in hoog tempo gereed gemaakt om de Rohingya’s te huisvesten. Het Chinese bedrijf Sinohydro (bekend van de Drieklovendam) bouwt er onder toezicht van de Bengaalse marine 102 bouwblokken plus stormvloedkeringen, wegen en andere infrastructuur. Met het project is 230 miljoen euro gemoeid.
Het onbewoonde Bhasan Char ligt aan de monding van de Meghna in Noakhali op meer dan twee uur varen van de dichtstbijzijnde nederzetting. De twintig jaar geleden aangeslibde slikplaat staat bij vloed en tijdens de moesson-maanden grotendeels onder water en is heel kwetsbaar voor cyclonen. Ook bivakkeren er piraten die vissers ontvoeren om losgeld te krijgen.
Onduidelijke intenties
Het onbewoonde Bhasan Char ligt op meer dan twee uur varen van de dichtstbijzijnde nederzetting. Er bivakkeren piraten die vissers ontvoeren om losgeld te krijgen
De intenties van de regering van Bangladesh zijn onduidelijk. Premier Sheikh Hasina sprak deze week van een ’tijdelijke oplossing’ die nodig is omdat de bestaande kampen bij Cox’s Bazar overvol zijn en de druk van de een miljoen vluchtelingen op het natuurlijk milieu van het grensgebied te groot is. Ook zijn er zorgen dat de kampen broedplaatsen worden van moslimextremisme.
Mensenrechtenorganisaties spreken van deportaties. Ze vrezen dat het eiland een soort concentratiekamp wordt. Het eiland zou ook feitelijk onbewoonbaar zijn, al beweert de regering dat de vluchtelingen er kunnen vissen, vee weiden en rijst verbouwen. Volgens Omar Waraich van Amnesty International is er ‘niemand in de humanitaire gemeenschap die dit een goed idee vindt’.
Volgens een adviseur van premier Hasina zullen de Rohingya’s Bhasan Char alleen kunnen verlaten als ze terug willen naar Myanmar of asiel krijgen elders. ‘Het is geen concentratiekamp, maar er zullen mogelijk restricties zijn.’ De woonblokken worden omheind en vanuit wachttorens bewaakt.
Het eilandplan kwam in een stroomversnelling toen Bangladesh en Myanmar eind november afspraken binnen twee maanden te beginnen met de terugkeer van Rohingya’s uit de vluchtelingenkampen in Bangladesh. Die afspraak was omstreden omdat onduidelijk is of de terugkeer vrijwillig zal zijn en de situatie in Myanmar onveilig is. Nog steeds vluchten Rohingya’s de grens over.
Plannen om Rohingya’s op een eiland te huisvesten dateren al van 2015 (al ging het toen om het naburige Thengar Char) en kwamen een jaar geleden naar buiten. Ook toen werd gesproken van tijdelijke hervestiging in afwachting van repatriëring naar Myanmar. Alleen waren er op dat moment 69 duizend nieuwe Rohingya-vluchtelingen en zijn dat er nu tien keer zoveel.
Cycloonseizoen
Humanitaire organisaties maken zich met het cycloonseizoen in aantocht intussen ook grote zorgen over de situatie van de vluchtelingen bij Cox’s Bazar. Volgens Unicef worden zeker 720.000 ontheemde Rohingya-kinderen in Bangladesh en Myanmar bedreigd door overstromingen en modderstromen. De opvangkampen ontberen deugdelijke water- en stroomvoorziening.
Human Rights Watch maakte vrijdag bekend dat de Myanmarese autoriteiten tientallen door hun bewoners ontvluchte Rohingya-dorpen in de deelstaat Rakhine met de grond gelijk hebben gemaakt, mogelijk om bewijzen van brandstichting en etnische zuiveringen door het regeringsleger te verhullen. De organisatie trekt die conclusie op basis van nieuwe satellietbeelden.
Bron: de Volkskrant
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!