‘Beloftes….Beloften….beloven’

Wat betekent het om een belofte te doen aan mezelf en anderen? Waarom doe ik een belofte?
Een belofte is iets wat je met jezelf afspreekt. Bv. ‘Ik ga het doen’ of ‘Ik ga het niet meer doen.’

We doen veel kleine beloften aan onszelf. Als ik beloften naar mezelf nakom, dan vergroot mijn zelfvertrouwen. Wanneer ik iemand iets beloof en ik die belofte ook nakom, dan krijgt die persoon vertrouwen in mij. En als ik beloften niet nakom, dan schaadt dat mijn zelfvertrouwen. De kleine beloften die we verbreken, doen iets met ons. Het zijn kleine scheurtjes die ontstaan in ons zelfvertrouwen.

Als ik een belofte doe, wordt er een plekje in mijn mind/intellect in beslag genomen. Het wordt opgeslagen in mezelf; het wordt geprogrammeerd in mezelf. Al de beloften die ik niet nakom, nemen dan vrije ruimte in beslag, die ik zou kunnen gebruiken om vrij en creatief te zijn. De grootte van de plek die ingenomen wordt, hangt af van de intentie van die belofte. Hoe puurder de belofte, hoe natuurlijker het wordt om die belofte ook na te komen.

Wanneer ik iets beloof en die belofte niet nakom, word ik minder betrouwbaar, ik ben niet te vertrouwen. Mogelijk omdat ik mezelf niet kan vertrouwen? Als ik mijn woord houd, dan houd ik de eer aan mezelf. En als het dan niet lukt om een belofte na te komen, dan maak ik het bespreekbaar.

Beloven begint bij mezelf. Hoe trouw ben ik aan mezelf? Hoe trouw ben ik aan wat ik denk, zeg en doe? Beloven begint in de mind. Waarom doe ik een belofte? Dat maakt hoe het zal werken. Een belofte is een commitment; waaraan ik me ga houden. Als de belofte prioriteit heeft, zal ik het tijd, aandacht en energie geven. Zo wordt de belofte sterk.

Wanneer ik iets wel beloof maar het niet doe dan ‘krek … krek … krek’, er ontstaan scheurtjes. Door kleine beloften na te komen, wordt je sterk. Dit maakt dat je grote beloften ook kan nakomen. Ik ben dan trouw aan mijn eigen beloften. En ik word een betrouwbare persoon. Als iemand betrouwbaar wordt, kan je meer toevertrouwen aan die persoon. Je woord geven en aan je woord houden voelt goed aan. Als iemand tegen je zegt dat hij een zuurzak zal brengen van de eerste oogst en hij het na een tijd werkelijk brengt, dan vergroot dit het respect voor die persoon.

We zouden onszelf niet moeten onderschatten of overschatten, maar onszelf leren kennen op een ander niveau. We kunnen namelijk meer dan we beseffen. Als spirituele wezens hebben we een hoge capaciteit. Het kan tot expressie worden gebracht wanneer we in dát bewustzijn zitten. Een spiritueel bewustzijn genereert spirituele kracht. Een ziel die verbonden is met de Allerhoogste ziel, kan veel doen. Er komt een diep vertrouwen dat het mogelijk is wat je wilt doen; je voelt dat je het kan doen en dat je het ook zal doen. Dit vermogen zit in ons. Wanneer je geen vertrouwen hebt in jezelf, maar je vertrouwen bouwt op dat wat van buitenaf komt, dan is het alsof er water komt in jouw boot die dan kan zinken.

Er is kracht nodig om beloften naar mezelf na te komen en om vastbesloten te zijn. Wanneer je in een kleine stap overwinnend bent, dan ben je sterker voor de  volgende stap. Wanneer je vertrouwen hebt in jezelf, zullen anderen ook vertrouwen neerleggen in jou. Als je zelfvertrouwen hebt, kan je meer aan. Je hebt het respect van anderen niet nodig om je gerespecteerd te voelen. Wanneer ik in mijn zelfrespect sta, bewuster wordt van wie ik ben, dan ben ik van veel meer waarde. Mijn zelfrespect groeit wanneer ik verbonden blijf met de Bron.

De lezing eindigde met de zin: ‘Beloof jezelf dat je zal kijken naar je beloften.’

(Verslag lezing Brahma Kumaris 29-1-2019)

 

Brahma Kumaris Wereld Spirituele Organisatie


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *