Betekenis van een ghanti tijdens pujá’s

Elk ritueel en traditie van de Sanátan Dharm (Hindu)  cultuur heeft een diepe betekenis. De artikelen en de dingen die tijdens pujá-rituelen worden gebruikt, spelen een cruciale rol bij het genezen van het lichaam, de geest en de ziel. Bij elke mandir en tijdens pujá ceremonies wordt de ghanti (bel) gerinkeld. Heeft u zich ooit afgevraagd waarom de ghanti gerinkeld wordt tijdens pujá-rituelen?

De bel, in de volksmond bekend als Ghanta of Ghanti, is een essentieel onderdeel van de Sanatan Dharm-pujas. Voordat we de goden in tempels aanbidden en voordat we thuis een pujá-ritueel beginnen, rinkelen we de ghanti als een teken om de goden en godinnen op te roepen. Het rinkelen van de bel produceert het goddelijke geluid ‘OM’, welke positieve frequenties en trillingen rond de plaats produceert. De ghanti speelt een integraal onderdeel van de meeste pujá- ceremonies en wordt gerinkeld, tijdens het ritueel baden van de godheden, bij de aanvang van een pujá, tijdens het zingen van árti’s en tijdens het offeren van prasád.

Er wordt gelooft dat de ghanti de spirituele zetel is van Goden en Godinnen. Er wordt aangenomen dat het de manifestatie is van alle goden en muziekinstrumenten, daarom moet het worden bespeeld. Een breed scala aan prachtige ghanti’s die qua ontwerp en vorm variëren, zoals de hangende Ganesh-bel, Garud-bel, Nandi bel. Klembellen (gebruikt tijdens bhajans of jágrata), Tibetaanse Om-bel etc, zijn populair.

Het lichaam van de bel illustreert oneindig, wat Ánanta betekent in het Sanskriet, terwijl de tong van de ghanti Godin Saraswati vertegenwoordigt. Het handvat van de bel vertegenwoordigt Hanumán, Garuda, Nandi of Chakra en wordt beschouwd als de essentiële levensenergie die bekend staat als Prana Shakti.

De betekenis van het luiden van de ghanti wordt gegeven in de vers uit oude geschriften van Ágma Sháshtra welke luidt;

“Ágamárthamta devánám
gamanárthamtu rakshasám
Kurve ghantáravam tatra
devatáhváhna lakshanam”

 De vertaling van de bovenstaande vers: “ik rinkel de bel die de aanroeping van goden en godinnen aangeeft, zodat deugdzame en nobele krachten binnenkomen (in mijn huis en hart) en de kwade krachten die in mij liggen, vertrekken’

Volgens de Skandpurán, kunnen de zonden begaan door een mens, zowel in dit leven als alle vorige levens worden opgelost door het luiden van tempelbellen. Laten we nu begrijpen hoe het rinkelen van een ghanti kan helpen bij spirituele groei en welk wetenschappelijk voordeel een mens ervaart.

 Voordelen:

 • Het scherpe geluid dat wordt geproduceerd door de bel te rinkelen, activeert de zeven chakra’s in uw lichaam.
  • Creëert harmonie tussen de rechter en linker lobben van de hersenen. 
  • Het geluid behoudt het principe van goden en verdrijft kwade energieën
  •Verwijdert alle negatieve gedachten
  • Het geluid dat wordt geproduceerd door aan de bel te rinkelen, werkt als een schok die ons helpt om in het heden te concentreren
  • Helpt je contact te maken met je innerlijke guru en één te zijn met het goddelijke
 • Het geluid is rustgevend voor de oren en kalmeert de geest en ziel. Daardoor voelen we ons ontspannen en verjongd.
  • Het is vervaardigd met verschillende metalen die helende eigenschappen bezitten

Het geluid van de ghanti bezit dus immense genezende eigenschappen die iemand helpt om uit de wereldse chaos te komen en in trance te geraken om één te worden met het Goddelijke.

 Wie had gedacht dat de eeuwenoude rituelen die we vandaag de dag volgen, zowel een wetenschappelijk als spiritueel voordeel hebben?

Bron: http://neetasinghal.com/significance-of-ringing-a-bell-in-puja-ritual/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *