Bhái Dúj, de bijzondere relatie tussen broer en zus!

Er is een uniek begrip tussen een broer en een zus. Ze zijn de beste vrienden van elkaar, beschermers van elkaar, bewonderaars van elkaar, geheime deelgenoten van elkaar en hebben onvoorwaardelijke liefde voor elkaar.

Het is moeilijk om de gevoelens, emoties en liefde tussen broers en zussen te ontcijferen. Er zijn echter speciale dagen of gelegenheden die zijn gewijd aan het versterken van de liefde tussen een broer en een zuster. Bhái Dúj is zo’n gelegenheid die de eeuwige liefde tussen verschillende broers en zussen (broer en zus) kan bepalen. Dit prachtige festival is een belangrijke gelegenheid waarbij zusters tot God bidden voor de levensduur, het welzijn en de voorspoed van hun geliefde broer. De gelegenheid vindt plaats na de twee dagen van het Diváli-festival. Het festival van Bhái Dúj valt op 26 oktober voor het jaar 2022.

Bháiya Dúj / Bhái Dúj, Bhau-Beej / Bhái Phonta is een festival dat wordt gevierd onder hindoes van India, Nepal en andere landen op de tweede maandag van de Shukla Paksha (heldere twee weken) van de Kartika-maand van Vikram Samvat Hindu kalender. De gelegenheid valt op de laatste dag van de vijf dagen durende viering van het Divali- of Tihar-festival. Het wordt ook gevierd als “Yama Dvitiya” in de zuidelijke delen van India.

Er zijn maar weinig hindoeïstische mythologische verhalen die verband houden met de oorsprong van deze veelbelovende dag. Volgens de ene legende bezocht Heer Krishṇa zijn zus, Subhadra na het doden van demon Narkasur. Haar zus heette hem hartelijk welkom en maakte de gelegenheid echt speciaal met bloemen en snoep. Subhadra paste ook de ceremoniële “tilak” toe op het voorhoofd van haar broer, Krishṇa, en vandaar werd het festival van ” Bháiya Dúj” geboren.

Een andere legende draait om het verhaal van Yama, de god van de dood en zijn zus Yamuna. Aangenomen wordt dat hij zijn geliefde zus op Dvitheya ontmoette, de tweede dag na de nieuwe maan, en daarom begon de gelegenheid vanaf die dag in het hele land te worden gevierd als “Yamadvitheya” of “Yamadvitiya”.