Bibis informeert actoren i.v.m. komst President Murmu

Op woensdag 24 mei heeft het ministerie van Bibis actoren uitgenodigd voor een bespreking in verband met de komst van de president van India, H.E. Droupadi Murmu. Minister Ramdin en staf presenteerden het bezoekprogramma. Ze arriveert op onze Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij op 4 juni 2023 om 17.00u en zal worden opgewacht door de onze president, dhr. C. Santokhi volgens het staatsbezoek protocol. Daarna vindt er een militaire eerbetoon plaats waar beide volksliederen door het militair kapel zullen worden gespeeld, waarna de erewacht plaatsvindt. Dan volgen de kennismakingen en een cultureel programma. Ongeveer na een uur vertrekt ze naar hotel Torarica alwaar ze kan uitrusten. Ze wordt door haar dochter vergezeld in deze reis. Er zullen welkom banners in de stad en langs hoofdwegen geplaatst worden. 

Op maandag 5 juni om 9.00u vangt de aankomst ceremonie aan op het paleis met de militaire ceremonie vanuit de oost ingang waarbij beide presidenten op de rode loper richting het paleis zullen lopen. Na de ondertekening van het gastenboek volgt de officiele fotoshoot. Hierna is er een restricted meeting met een aantal ministers waarbij ook de first lady zal worden geïntroduceerd. Om 9.45u zal een carnet worden overhandigd en 2 MoU’s worden getekend op het gebied van de gezondheidszorg. Vervolgens gaan ze met een golfcart naar de marine trap alwaar een simulatie Lallarookh boot met ongeveer 60 Baba en Mai immigranten bij het Baba en Mai monument zullen aanmeren. Daarna lopen zij naar het Onafhankelijksheidsplein om de gáṉw (Immigratie dorp) te bezoeken en de cutting of the ribbon te doen. Hierna zullen bloemleggingen bij het Baba en Mai en Moeder en Kind monument plaatsvinden. Links van Baba en Mai wordt een Sandalwood boom door beide presidenten geplant. Daaropvolgend vindt de bloemenhulde bij het Moeder en Kind monument plaats en de onthulling van 2 monumenten naast het gebouw van de Staatsraad. Na een rust periode zal er een bloemlegging plaatsvinden bij het standbeeld van Mahatma Gandhi en Janey Tetary. Vervolgens zal vanuit het balkon van het paleis de praalwagenoptocht worden opgewacht waarna er een cultureel programma op het plein aanvangt. Hiermee wordt dag 2 afgesloten.

Op dinsdag 6 juni opent president Santokhi de Internationale Conferentie in het ISGR gebouw, terwijl er met de Indiase president meetings zijn gepland met een vrouwenforum, een kranslegging bij het monument van Gevallenen van de 2e Wereld Oorlog en bij het monument van de Gevallen Helden 30 juli 1902 te Mariënburg.
Na de lunch worden het Lallarookh museum en enkele gebedshuizen bezocht.
In de middaguren host de ambassadeur van India een receptie in de ballroom van Torarica. Tenslotte gaat ze naar Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij waarbij ook dit gedeelte volgens de geldende protocollen door onze president wordt afgesloten.

OHM/PR 15o jr HI