Bij rituelen horen geen dierlijk voedsel en alcohol
Voeding is de basis van zuiverheid
De meeste hindú’s eten geen vis, vlees en ei wanneer zij rituelen verrichten en onthouden zich verder van tabak, alcohol en drugs. Wanneer we het hebben over mantrarecitatie, rituele handelingen en het dragen van rituele symbolen, dan bewegen we onszelf voort richting het Goddelijke.
Dat is immers het doel van deze activiteiten:
we streven naar sattva (zuiverheid) en eenwording met het Goddelijke. Dit kunnen we alleen bereiken als we dharma (normen en waarden) integreren in ons leven. Uit dharma komen zuivere en nobele waarden voort, z.a. zelfbeheersing, reinheid en geweldloosheid. Wanneer we zaken gebruiken die tegen deze waarden ingaan, dan belemmert dat ons in onze voortbeweging richting het Goddelijke. Rituelen op zich maken ons niet spiritueel; we zullen ons leven moeten afstemmen op dharma om tot spirituele ontwikkeling te komen. Daarvoor is bewust leven belangrijk. Niet dat de rituelen niet zullen werken, maar wellicht wel in mindere mate. Z.a. de rituele voorschriften beschrijven, vergroot reinheid van geest en lichaam het effect bij het verrichten van rituelen. Daarom onthouden we ons van onreine en bedwelmende middelen. Vlees en vis zijn dierlijk en bevruchte eieren zijn potentiële embryo’s. Die zijn dus onreine zaken en worden dan ook gezien als zeer negatief voedsel. Het nuttigen en ons bezighouden met
onzuivere zaken belemmert onze spirituele ontwikkeling en daarmee dus ook onze geestelijke en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling. Deze ontwikkelingen zijn nl. afhankelijk van onze zintuiglijke ervaringen. Onze levenswijze bepaalt hoe we de wereld waarnemen en onze perceptie bepaalt weer onze activiteiten. Daarom is zuiver leven zo belangrijk.
Als we het effect van mantra’s willen vergroten, zullen we een goede basis moeten leggen voor ons karma (handeling), want alleen op een vruchtbare grond kan iets groeien. Het bouwen van zo’n vruchtbare grond begint bij onze geest, die we eerst moeten zuiveren.
Want hoe kan een grond vruchtbaar worden als er vuil ligt? Het zuiveren begint bij de zintuigen. De Upanishad’s leren ons dat alle zaken die we via onze zintuigen naar binnen brengen – alles wat we zien, horen, proeven, ruiken en voelen (zicht, geluid, smaak, geur, gevoel, lucht, voedsel e.d.) – zuiver dient te zijn.
D.w.z. dat we zo zuiver mogelijk dienen te leven. De basis daarvoor is ons voedsel.
Bron: Sandesa 17 april 2015
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!