Bilwa, de oplossing voor vele klachten

In de Hindu-cultuur worden de Bilwaboom en haar fruit beschouwd als heilig. Dit komt tot uiting in vele religieuze rituelen. Bilwa blad is een van de belangrijkste componenten van aanbidding voor Shiva Bhagván.

Veel betekenissen zijn afgeleid van de drievoudige (drievoudige) vorm van het bilwablad. Een van de overtuigingen is dat het de drietand (Trishul) symboliseert die in de rechterhand van Shiva Bhagván wordt gehouden. Het symboliseert ook de drie functies van schepping, behoud en vernietiging, de drie guna’s van Rajas, Tamas en Sattva evenals de drie ogen van Shiva Bhagván.

Een jager moest eens gaan jagen op de dag van Mahá Shivarátri, omdat zijn familie honger had. Aan het einde van de dag kon de jager geen enkele prooi vinden. Hij klom in een boom bij een meer, wachtend op een nietsvermoedend dier om een ​​drankje te komen halen. Hij besefte niet dat de boom die hij had beklommen een bilva-boom was en aan de voet van de boom een Shivling begraven was voor aanbidding. Tijdens de nacht bleef hij de bilvabladeren op de grond werpen en vielen ze op de Shivling. Deze onwetende aanbidding voor Shiva Bhagván was genoeg om de jager te veranderen in een medelevend en begripvolle mens en het bevrijdde hem van zijn slechte karma uit het verleden.

Bilwa is heel veelzijdig en wordt in India op grote schaal gebruikt om vele klachten te helpen verlichten: 

 • Ondersteunt een goede darmfunctie en een regelmatige stoelgang 
 • Helpt ontlasting dikker te maken
 • Helpt bij bescherming van de darmwand 
 • Kan gebruikt worden voor de behandeling van hartaandoeningen
 • Helpt diabetes onder controle te houden
 • Helpt bij de spijsvertering door onverteerde voedselresten af te voeren
 • Helpt bij misselijkheid, braken en bij maagkrampen
 • Helpt bij bestrijding van maag- en darmparasieten
 • Ondersteunt lever-/galreiniging
 • Wordt gebruikt bij verkoudheid en dysenterie
 • Wordt beschouwd als afrodisiacum

Bilwa wordt van oudsher gebruikt bij de behandeling van misselijkheid, overgeven, maagkrampen en maag- en darmparasieten, en ook bij de behandeling van verkoudheid en spijsverteringsproblemen. Bilwa wordt beschouwd als een van de beste natuurlijke laxeermiddelen omdat het helpt bij het reinigen en tot rust brengen van de ingewanden. Het wordt ook gebruikt om dystenterie en chronische diarree tegen te gaan. 

Waarschuwing:

Te veel consumptie kan maagklachten en obstipatie veroorzaken. Bael kan schadelijk zijn voor zwangere vrouwen. Vermijd bael tijdens de zwangerschap.

 

De boom en haar vruchten

De Bilwaboom behoort tot de familie der Rutaceae en komt van nature veel voor in de gebieden bij de Himalaya. Deze boom wordt vaak aangeplant voor de vruchten. Andere namen voor Bilwa zijn Bilva, Bael, Bel juice, Bel, wood apple, stone apple, Beli fruit en Vilva marem. De harde vruchten van de Bilwaboom zijn 5-10 cm in doorsnede en grijs of geelachtig van kleur met een aromatische schil. De wortel is een bestanddeel van Dashmool (tien wortels), een middel dat bij veel vata-verstoringen wordt ingezet. Vrijwel alle delen van de boom (stam, wortels, schors, bladeren en fruit) worden geoogst en gebruikt voor verschillende doeleinden.

Bilwa fruit heeft ongeveer 11 maanden nodig om te rijpen. Het aromatische fruit is op zijn best als het net rijp begint te worden. Het kan vers of gedroogd verwerkt worden. Het fruit smaakt ongeveer als marmelade en ruikt naar rozen. De zachte houtachtige buitenste schil wordt opengebroken en de zaden worden verwijderd. Vaak wordt suiker en melk toegevoegd om de smaak van het vruchtvlees te verbeteren. Het verse vruchtvlees wordt vaak verwerkt tot ‘sherbat’; het verse gezeefde fruitsap wordt gezoet en als een soort limonade gedronken. Om te conserveren wordt het fruit in schijfjes gesneden en in de zon gedroogd zodat het lang houdbaar is. Later wordt het dan geweekt in water zodat het weer zacht wordt. De bladeren van de boom worden vaak in salades verwerkt.

Sherbat recept

 • 1 Bilwa vrucht van gemiddelde grootte
 • ½ theelepel geroosterd komijnpoeder
 • ½ theelepel (zwart) zout
 • 2 theelepels suiker (naar keuze te vervangen door honing, stevia o.i.d.)
 • 2 glazen water

Open de schil van de vrucht en lepel het vruchtvlees eruit. Pureer het vruchtvlees en laat het 2 tot 3 uur weken in een dubbele hoeveelheid water. Zeef het geweekte vruchtvlees door een dunne doek of fijne zeef boven een kom en verwijder zo de zaadjes en eventuele harde vezels. Roer met de achterkant van een lepel het pulp door de doek of het zeef. Roer het zout, komijnpoeder en de suiker erdoor. Serveer in hoge glazen. Je kunt er ijsblokjes aan toevoegen of het 20 minuten in de koelkast zetten. Een prima dorstlesser bij hoge temperaturen en zeer gezond!

Bilwa en ayurvedisch advies

Het is aan te bevelen het advies van een ayurvedisch specialist op te volgen als je Bilwa wil gebruiken om je gezondheid te verbeteren. Specifieke onderdelen van de plant worden namelijk gebruikt voor bepaalde behandelingen, en ook de dosering kan per behandeling verschillen. De wortels van de Bilwaboom worden bijvoorbeeld vaak samen gebruikt met gemberwortel en gepofte rijst als middel tegen braken. Het kauwen op de bladeren wordt dan weer voorgeschreven tegen koorts of vermoeidheid. En ook niet onbelangrijk: de bladeren worden beschouwd als een lustopwekkend middel (afrodisiacum).

Je ayurvedisch specialist kan je precies uitleggen in welke vorm en hoeveelheid Bilwa werkzaam kan zijn bij jouw klachten.

 

Bron:

http://www.biodiversityofindia.org/   

https://www.srisriayurveda.nl/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *