BK lezing: “ZOOM je In of Uit?”

In de tijd waarin wij nu leven wordt ZOOM veel gebruikt om te communiceren en/of in contact met elkaar te zijn. In computer taal is inzoomen om een groter en helder overzicht te krijgen, terwijl bij uitzoomen het beeld niet meer zo helder is.

In spirituele kennis betekent inzoomen dat ik bij essentie blijf. Kan ik introvert zijn en alle aandacht bij mezelf houden. Uitzoomen is, in expansie gaan (extravert gericht), ik concentreer mij mij in plaats van op mezelf op alles wat er buiten me gebeurt of zich afspeelt. Er moet balans zijn tussen inzoomen en uitzoomen.

Mijn binnenwereld (gedachtenwereld) is mijn belevingswereld. Niemand kan weten wat ik voel of denk. Het is een wereld van gedachten, gevoelens en emoties. Wat er aan de buitenkant zichtbaar is wordt bepaald door mijn binnenwereld. Heb ik negatieve gedachten, dan zal mijn binnenwereld somber gekleurd zijn. Ik zal mij niet prettig voelen, ofschoon ik misschien op hetzelfde feestje ben waar anderen zich “happy” voelen. Bij extravertie (naar buitengericht) laat ik mij aansturen door dingen die buiten mij om gebeuren. Denk aan een schilpad die in zijn schild blijft als het niets buiten te doen heeft, maar zijn kop en poten naar buiten steekt als hij op zoek is naar voedsel.

Balans is nodig om te weten dat bij luisteren ik stil moet zijn (introvert) en bij praten ik extravert word. Laat ik rust en stabiliteit beinvloeden door wat er om me heen gebeurt? Hoe respondeer ik? Begin ik van binnen te borrelen voordat ik reageer op een actie/ handeling. Dit is dan het moment dat ik introvert moet zijn, inzoomen en kijken wat er gebeurt in mijn binnenwereld.

Essentie laat je aandacht gericht zijn op details van een kleiner oppervlak, bijvoorbeeld als ik een kamer begin schoon te maken, wordt het duidelijk dat ik moet afstoffen, bezemen en dweilen. Bij expansie is de aandacht meer gericht op een groter plaatje, het huis moet schoongemaakt worden. Door balans te brengen, weet ik dat ik niet alleen naar het groter plaatje moet kijken, maar tegelijkertijd ook essentie in acht moet nemen.
Verdrietig en ongelukkig zijn worden zichtbaar aan de buitenkant. Durf te duiken naar binnen, dus inzoomen met een goede camera en een schone lens in de wereld van gedachten. Een laag selfesteem laat mij vaker naar buiten gericht zijn. Zoals ik die wereld ervaar, is zoals ik denk en wat ik van binnen voel.

Deze tijd vraagt ons om in te zoomen. Het recente advies is bijvoorbeeld: “blijf thuis”. Dit kan een gevoel geven van op straf te zijn. Spiritueel gezien, heb ik meer tijd om aandacht aan mezelf te besteden. Gebruik de tijd voor jezelf. Aan het begin van Covid-19 situatie hebben we misschien fysiek schoongemaakt, maar nu zien velen het anders. Om onze binnenwereld schoon te maken, moeten wij inzoomen om details te zien. We kunnen creativiteit aan de dag leggen, bvb . zelf planten, in de keuken bezig zijn of iets anders doen en het strafgevoel zal verdwijnen. We moeten balans vinden in detail en het groffe. Wanneer we niet in balans zijn, zullen zwakheden omhoog komen.., oude rommel komt tevoorschijn. Wanneer wij zoveel mogelijk spirituele en innerlijke schoonheid omhoog halen, zullen we tevredenheid ervaren. Ons leven wordt waardevol. We hoeven geen afleiding buiten te zoeken. Dus zoom in. Wordt introvert van extravert en ga van expansie naar essentie.

Het zaad – de essentie – draagt alle vermogen van de boom – de expansie, in zich. Spiritueel is het Zaad, de Bron, krachtig. Als ik me met de Bron verbind, zal levende energie in mijn gevoelswereld stromen. Dit is meditatie of connectie / herinnering hebben met de Bron. Een relatie tussen mij en de Allerhoogste bestaat altijd vanuit spirituele bewustzijn. Sprituele energie maakt mij tot een spiritueel wezen, een schitterende stralende wezen van licht dat het lichaam instand houdt. In een goede relatie zal ik moeten investeren met mijn deugdzaamheid. Wanneer er ondeugden bij komen, dan gaat de relatie stuk. Daarom moet ik inzoomen om het mooie weer omhoog te halen door met de Allerhoogste bezig te zijn gedurende de dag. Uitzoomen in de relaties met anderen. Wie is de Allerhoogste? We noemen Hem, God, Allerhoogste, Jehova, Allah en Shiva.

De Brahma Kumaris geeft ons de kennis dat wij spirituele wezens zijn van licht net zoals de Allerhoogste ook een wezen van licht is; onze spiruele ouder. Als Teacher onderwijst Hij ons en als Gids geeft hij ons aanwijzingen. Door in te zoomen word ik gevuld met kracht.
De lezing werd afgesloten met een korte meditatie.

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *